На часі – реформа українського правопису

Мова – це інстинктивна самосвідомість, це світогляд, це логіка духу народу (Гейман Штайнталь)

 Незабаром українцям, вочевидь, доведеться звикати до нових правил написання слів, адже фахівці, які ввійшли до нового складу Української національної комісії з питань правопису (за розпорядженням Кабміну), успішно завершують роботу над змінами до орфографії та пунктуації.

За роки Незалежності це вже не перша спроба мовознавців провести реформу українського правопису: ще 1999 року над реформою працювала група провідних науковців під головуванням доктора філологічних наук, член-кореспондента НАН України Василя Німчука. Утім, досі всі зусилля були безуспішними, а підготовлені зміни, на жаль, спричинили правописний розбрат. 

Чому в державі знов повернулись до теми реформування правопису? Про які саме зміни йдеться? Чи передбачає реформування перехідний період? Такі актуальні питання з-поміж інших обговорювали учасники науково-практичної конференції «Сучасні тенденції та аспекти в роботі викладача української філології», що відбулася 28 березня 2018 року на базі КВНЗ «Криворізький обласний музичний коледж» Дніпропетровської обласної ради.

Оскільки мовознавці домовилися передчасно не розголошувати інформацію, що стосується нового правописного кодексу, щоб не робити з цього публічних демонстрацій і уникнути спекуляцій на цьому питанні, пропонуємо нині згадати...

основні зміни, викладені в «Проєкті найновішої редакції українського правопису» (1999 р.) та під час його обговорення в ЗМІ

ЗАВАНТАЖИТИ PDF

Отож дочекаємося нового правопису й порівняємо, що саме з наведених в узагальнювальній таблиці пропозицій стане нормою української літературної мови.

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.