6 березня в Чернівецькому обласному художньому музеї відбулося засідання наукового гуртка з української мови, присвячене Шевченковим дням.

У день народження Тараса Шевченка

6 березня в Чернівецькому обласному художньому музеї відбулося засідання наукового гуртка з української мови, присвячене Шевченковим дням.

Студенти й викладачі кафедри сучасної української мови філологічного факультету ЧНУ ознайомилися з виставкою «Наш Шевченко», яка широко презентує образ видатного митця та його літературну спадщину, відображені в живописі, графіці, скульптурі та прикладному мистецтві ХХ–ХХІ ст. (експозиції «Музейна Шевченкіана», «Образотворча Шевченкіана»), а також у раритетах із приватних колекцій Івана Снігура й Володимира Гамаля.

Особливий інтерес аудиторії спричинила тематична екскурсія «Життєтворчість Тараса Шевченка в літературі та пресі кінця ХІХ – початку ХХ ст.», експонати якої зібрав свого часу Іван Снігур. Знаний мистецтвознавець та колекціонер, він упродовж усього життя призбирував стародруки творів Т.Г.Шевченка і їх переклади різними мовами, часописи, марки, листівки тощо, аби буковинці якомога більше дізнавалися про нашого найправдивішого українця – Кобзаря. Під час ознайомлення з виданнями філологи побачили все, що було видано про Шевченка в Австрії, Чернівцях, Коломиї та Львові до Першої світової війни.

Відвідувачі милувалися авторськими вишивками за мотивами поезій Т. Г. Шевченка, що їх представив на загал лауреат премії ім. Гараса, заслужений майстер народної творчості України М. Г. Покиданець.

До того ж працівники музею запропонували до перегляду запис передачі «Шевченко – художник», фільм-роздум А.Данильченка й О.Оша «Ген свободи».

Лунало в стінах музею і поетичне слово, звернене до Тараса:

...Тож, як бачиш, кроками, рухом

Наш народ Твоїм серцем живе,

Із Твоїм нескореним духом,

З колін вставши, вперед іде! 

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.