4 травня в ЧНУ розпочала роботу Міждисциплінарна конференція «Буковинознавство в мультидисциплінарному вимірі»

Світлій пам’яті професора Олександра Дмитровича Огуя – відомого Вченого, невтомного Педагога, Людини великої та світлої душі присвячено..

 Летять секунди і летять хвилини!
Як важко сенс у цьому віднайти!
Наповни змістом їх – і час зупиниш,
І зрозумієш – їм господар ти!
(Ольга Івасюк)

Український філософ М. Попович переконував, що еліта формується з найобдарованіших і найсильніших особистостей, які пробиваються нагору через соціальні перешкоди завдяки творчим і організаційним здібностям, культурним і моральним характеристикам тощо.

До національної української еліти належить постать Олександра Дмитровича Огуя (21.12.1956–6.05.2014), одного з провідних науковців Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, талановитого вченого з енциклопедичними знаннями в ділянці лінгвістики, перекладознавства, української та зарубіжної літератур, педагогіки й психології, філософії, історичної картографії, економічної історії Буковини та нумізматики. 21 грудня 2016 року йому виповнилося б 60 років...

Коло інтересів Олександра Огуя, за плечима якого кілька вищих освіт, надзвичайно широке. Тому не дивує, що він має понад 840 (!) публікацій у наукових виданнях (у т. ч. 44 монографії, підручники, посібники; 9 перевидань каталогів у США,; 160 наукових праць десятьма мовами в 19 країнах).

У прекрасному виданні, упорядкованому Ольгою Ярославівною Івасюк, кандидатом філологічних наук, доцентом кафедри сучасних іноземних мов та перекладу факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ, дружиною О. Д. Огуя, за допомоги кандидата політичних наук, асистента кафедри іноземних мов для гуманітарних факультетів Галини Олександрівни Івасюк, дочки Олександра Дмитровичауяскравлено творчий доробок європейського професора: «Аналіз зазначених публікацій виявляє різнобічну професійну та загальну ерудицію, цілісну міждисциплінарність підходу, історизм мислення та постійне звертання до кількісних підрахунків» [Огуй Олександр Дмитрович: Світлом був і до Світла полинув! : монографія (з бібліографією). – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2017. – 400 с.; С. 7]. Сам Олександр Дмитрович не раз повторював вислів тамілів (ІІ ст. до н. е): «Букви і цифри – чи це не ока два, яким відкрита вся суть єстества».

Професор Огуй О. Д. мав феноменальну пам’ять і тримав на оці огром важливих дат, подій, визначних постатей... Його виступи під час захистів докторських і кандидатських дисертацій відзначалися не лише глибиною думки, неординарністю аналізу чи оригінальністю ідей, а надзвичайною образністю, афористичністю, емоційністю й людяністю.

Одного разу він написав мені на аркуші паперу три крилатих вислови в підтримку і, як тепер розумію, на добру згадку. Ось вони, написані незабутнім почерком Олександра Дмитровича.

Вислови Огуя О.Д

P.S. Виступаючи на засіданні спеціалізованої вченої ради в підтримку моєї докторської дисертації, Олександр Дмитрович висловив побажання на перспективу: «Нам треба думати, як формалізувати саме дослідження, у який спосіб його квантифікувати. На мою думку, у цьому разі робота досягне певною мірою синергетичного ефекту». Настав час і мені долучитися до математичних підрахунків (читаючи автореферати чернівецьких германістів на все життя запам’ятала метамову їхніх досліджень: «критерії хі-квадрат та кореляційного аналізу», «коефіцієнт спряженості К»...). Важливо узагальнити, скільки разів він – один із найактивніших членів спецради – упродовж 2006–2013 рр. експертував дисертації, виступав з опонентськими відгуками, брав участь у наукових дискусіях, ставив питання здобувачам. Для синергетичного ефекту його працелюбності, відповідальності  й натхнення. Повірте, ітиметься про цифри не з одним нулем!..

01.01.2017_1
06.05.2017_2
06.05.2017_3
06.05.2017_4

 Світлини про свята й будні спецради Д / К 76.051.07 у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича з мого фотоархіву. – О.В.

Інші матеріали про діяльність проф.Огуя О.Д. у спецраді див. у виданні, розміщеному «На книжковій полиці» нашого сайту : На шляху до наукового визнання: Діяльність спеціалізованої вченої ради зі спеціальностей 10.02.01 – „Українська мова” та 10.02.04 – „Германські мови” в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича за період із 2004 р. по 2013 р. / укл. : Н. Гуйванюк, В. Кушнерик, О. Кульбабська. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2013. – 280 с., ілюстр.


Доктор філологічних наук, професор,
завідувач кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.