Паперові підручники для учнів загальноосвітніх закладів – це перейдений етап? – НІ!

Колегія Міністерства освіти і науки України затвердила перелік підручників для 9 класу, що видаватимуть коштом державного бюджету у 2017 році

У Міносвіти повідомили, що цього року в системі електронного репозитарію проголосувало понад 50 тисяч учителів та 14680 шкіл, у яких навчаються дев`ятикласники. Отож усього за державні кошти буде надруковано 156 назв шкільних підручників, а видавництва, що друкуватимуть підручники державним коштом, нададуть МОНУ електронні версії підручників для розміщення у вільному доступі (Джерело: osvita.ua).

Для нас поширена інформація дуже важлива, оскільки, починаючи з 2016 року, ми готуємо філологів-бакалаврів і магістрантів за двома спеціалізаціями – «Середня освіта» і «Філологія». До того ж навчальна дисципліна «Методика викладання української мови в ЗНЗ» і педагогічна (Шкільна) практика ґрунтуються на «трьох китах» – програма + підручник + методологія.

Так за якими підручниками вивчатимуть українську мову дев’ятикласники наступного року?

  • «Українська мова» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт.: Заболотний В.В., Заболотний О.В.).
  • «Українська мова» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт.: Глазова О.П.).
  • «Українська мова» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт.: Авраменко О.М.).
  • «Українська мова» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт.: Голуб Н.Б., Ярмолюк А.В.).
  • «Українська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням філології» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт.: Караман С.О., Горошкіна О.М., Караман О.В., Попова Л.О.).

Щиро вітаємо наших колег – професора Бабич Надію Денисівну та доцента Макар (Гуйванюк) Інесу Степанівну – з успішною експертизою та апробацією їхніх нових освітніх проектів: підручників із системним викладом синтаксису простого й складного речення для учнів 8 класу (2016 рік) і 9 класу (2017 рік) ЗНЗ із навчанням румунською мовою, а також колишню випускницю філологічного факультету ЧНУ Наталію Василівну Мафтин, нині професора кафедри української літератури Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, співавтора підручника «Українська література» для учнів 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Одну з електронних версій оригінал-макетів підручників, а саме  „Українська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням української мови з навчанням румунською мовою” для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів, ми мали нагоду рецензувати (Режим доступу до експертного висновку: http://mon.gov.ua/system/searchresults.html?search). На завершення наведемо звернення-побажання авторів цієї прекрасної праці:

«Нехай щастить нам у вивченні української мови! Любіть її. Любіть Україну, бо ми всі її діти. Ми живемо на одній землі, милуємося краєвидами рідного краю, разом вболіваємо за долю України, хочемо мирно жити і працювати на благо нашої спільної Вітчизни. Отож на цій Землі хай щасливими будуть наші долі».


Доктор філологічних наук, професор,
завідувач кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.