Академічна мобільність студентів-філологів у межах подвійних дипломів

Програма подвійних дипломів – у пріоритетах діяльності Міністерства освіти та науки України

 Подвійні дипломи – це спільні програми вітчизняних і зарубіжних вишів, що дають українським студентам змогу отримати сучасні знання згідно з навчальними планами рідного ВНЗ та європейського. Унаслідок подвійної атестації випускник стає привабливішим для роботодавців і конкурентоспроможним на ринку праці. На жаль, далеко не в кожному українському університеті запустили ці пілотні проекти, хоча загалом така опція можлива як у разі навчання в державному, так і в приватному вищому навчальному закладі.

Приємно, що Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича вийшов на широкий фарватер європейської комунікації та є активним учасником програми студентської мобільності Еразмус+, що її фінансує Європейський Союз для підвищення якості освіти, розвитку культурних зв’язків між державами.

На рівні магістратури угоди про подвійні дипломи підписано з польськими університетами (Краківська політехніка, Ягеллонський університет, Вища лінгвістична школа Ченстохова, Поморська Академія в Слупську) та тривають перемовини із Сучавським університетом «Штефан чел Маре» (Румунія) та Університетом міста Любек (Німеччина). Про це йшлося під час зустрічі колективу ЧНУ з представниками МОНУ на чолі із заступником Міністра Романом Гребою (29.05.2017). Залежно від узгоджених умов науково-освітнього партнерства між ВНЗ такі програми для студентів можуть бути безкоштовними, а можуть і фінансуватися ними. Найчастіше взяти участь у програмі подвійного диплому можуть магістранти, набагато рідше ця можливість є в бакалаврату (обсяг навчального матеріалу, який потрібно їм засвоїти збільшується десь на 50 %, а це істотне навантаження). Результати навчання в партнерських університетах Європи визнають і зараховують за умови виконання навчального плану в кожному ВНЗ (складання заліків та іспитів, участь у колоквіумах, тренінгах тощо).

Щоб отримати змогу брати участь у програмі подвійного диплому, зазвичай студентові потрібно пройти конкурсний відбір, посідати перші позиції в рейтингу факультету, що охоплює чотири складники – навчальну, наукову, громадську діяльність і досягнення в мистецтві, спорті. Також «освітнім європейцем» студентові стати простіше, якщо в нього є добрі знання іноземної мови (базовий рівень володіння).

Щодо навчання в аспірантурі наразі спільний інтерес виформовують технічні спеціальності, а сам процес навчання за програмою подвійних дипломів в аспірантурі передбачає написання кандидатської дисертації під керівництвом двох наукових керівників – по одному з кожного університету. Захист дисертації буде тривати за регламентами партнерських університетів, із кожного з них делегують членів комісії (або спеціалізованої вченої ради).

Перспективи навчатися в провідних вишах Європи, подорожувати іншими країнами – привабливі. Безперечно, це крок до євроінтеграційного розвитку. Утім, до того як перейти до конкретних кроків щодо впровадження таких навчальних програм, потрібно виконати досить істотний обсяг роботи щодо погодження навчальних планів, дослідження питань вступу до обох університетів, часу навчання в магістратурі чи аспірантурі, підписання відповідних документів на рівні ректорів двох університетів тощо.  У цьому аспекті добре, що науково-освітня співпраця ЧНУ нині активно  розвивається, а не похована на «цвинтарі гарних ініціатив».

Чекаємо з нетерпінням повернення студентів-філологів із Кракова, Слупська, Ченстохова
і сподіваємося дізнатися багато цікавого!


Доктор філологічних наук, професор,
завідувач кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.