Після хліба найважливіше для народу – освіта (Жорж Жак Дантон)

12 липня 2017 року Кабмін затвердив обсяг державного замовлення у ВНЗ України на 2017–2018 н. р.

О дев'ятій ранку 12 липня в Україні розпочалася вступна кампанія до вищих навчальних закладів, тобто абітурієнти почали подавати електронні заяви та сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання 2017 і 2016 років для вступу у ВНЗ (зареєструвати електронні кабінети можна до 18:00 25 липня – про це йдеться в повідомленні на сайті Міністерства освіти і науки).
Цього ж дня на засіданні Уряду визначено обсяг держзамовлення за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями (далі – ОКР), зокрема:

  • ОКР «Молодший спеціаліст»57 тис. 175 місць;
  • ОКР «Бакалавр»82 тис. 146 місць;
  • ОКР «Магістр» – 62 тис. 231 місце.

ПІДСУМКИ:

  1. Держава загалом виділить кошти на підготовку 212 тис. 373 фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів у ВНЗ та наукових установах.
  2. Порівняно з минулим роком держзамовлення на підготовку фахівців зменшилося на 17,5 %, що спричинено такими чинниками:
  • цього року вперше не буде набору на ОКР «Спеціаліст».
  • на 4,3 % відбулося скорочення кількості випускників 11-х класів ЗНЗ.
  1. Утім, загалом 54 % цьогорічних випускників загальноосвітніх навчальних закладів матимуть змогу навчатися у вишах за державний кошт.
  2. Уперше збільшено обсяги державного замовлення бакалаврів на пріоритетні природничі, технічні та аграрні спеціальності. Зокрема:
  • «Фізика та астрономія»;
  • «Прикладна фізика та наноматеріали»;
  • «Математика»:
  • «Мікро- та наносистемна техніка»;
  • «Біотехнології та біоінженерія»;
  • «Атомна енергетика»;
  • «Агрономія»;
  • «Захист і карантин рослин»;
  • «Лісове господарство».

Офіційний коментар: «МОН поступово зсуває пріоритети державного замовлення. Формуючи його, ми спираємося не тільки на попит із боку вступників, які здебільшого орієнтуються на поточну ситуацію в економіці України, а насамперед на ті перспективи, які ми хочемо закладати в економіку України на майбутні десятиліття. Тому, готуючи пропозиції до держзамовлення 2017 року, ми орієнтувалися на середньостроковий та довгостроковий Форсайт розвитку економіки України. І збільшення замовлення на природничі, технічні та аграрні спеціальності – це крок до підготовки фахівців для майбутньої економіки України», – наголосив директор департаменту вищої освіти МОНУ Олег Шаров.

  1. Окремо збільшено держзамовлення для підготовки вчителів: МОН забезпечило 7 тис. 405 місць для майбутніх учителів-предметників. Загалом за галуззю «Освіта» передбачено 12 315 бюджетних місць.
  2. Водночас зменшено обсяги державного замовлення для «Бакалаврів» на спеціальності:
  • «Економіка»;
  • «Право»;
  • «Міжнародне право»;
  • «Туризм»;
  • «Готельно-ресторанна справа».

Офіційний коментар: «Ураховуючи наповненість ринку праці за цими спеціальностями, було ухвалено рішення, що більший відсоток вступників за ними навчатиметься не за державний кошт. Ми ж сконцентрували зусилля на природничих, технічних та агарних спеціальностях, де не так просто виправдати витрати на контрактне навчання, але від цих спеціальностей залежить науково-технічний прогрес і рівень нашої економіки в наступні десятиліття», – констатував Олег Шаров.

  1. Для вступників з Криму цього року передбачено квоту на понад 2600 бюджетних місць – вони розподілені по 35 вищим навчальним закладам України (найбільше – у Львівській політехніці (338), Одеській юридичній академії (181), Одеському національному університеті ім. І.І. Мечникова (160), Запорізькому національному університеті (127), Херсонському державному університеті (127) та ін.). Абітурієнти-кримчани можуть вступати до навчальних закладів без складання ЗНО: їм необхідно лише до 23 липня пройти державну підсумкову атестацію з 2 предметів (українська мова, історія України) і скласти вступний іспит з одного предмета, визначеного ВНЗ, або творчий конкурс.
  2. 14 липня оголосять результати додаткової сесії з української мови і літератури (було найбільше учасників – майже 2,5тис осіб), англійської, німецької, іспанської, французької та російської мов, а також математики та історії України. Результати з решти предметів з’являться на інформаційних сторінках учасників 17 липня.
  3. Директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій: «Станом на 7 липня Центром завершено розгляд більшості апеляційних заяв щодо результатів ЗНО – близько 4 тисяч. Наразі ж в УЦОЯО залишається лише кілька десятків заяв, які розглянуть найближчими днями. Інформація про зміни результатів за наслідками розгляду апеляційних заяв доведена до учасників та 10 липня передана до ЄДЕБО. Окрім цього, у разі зміни оцінки державної підсумкової атестації, що проходила у формі ЗНО, в електронних кабінетах керівників навчальних закладів розміщено оновлені відомості з результатами ДПА».
  4. В аспірантурі безкоштовно зможуть навчатися 4 422 аспіранти (4 409 у 2016 році), в докторантурі – 468 докторантів (493 в 2016 році).
  5. Загалом один абітурієнт може подати 9 заяв на 4 спеціальності.  
  6. Вступна кампанія триває два тижні – до 18:00 26 липня.  
  7. Списки рекомендованих до зарахування до вишів на державні замовлення повинні бути опубліковані не пізніше 12:00 1 серпня, а зарахування має відбутися до 12:00 7 серпня.

Щиро бажаємо всім абітурієнтам-2017 успішного вступу до омріяних вищих навчальних закладів!

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.