Те, що робить твоє студентське життя цікавішим

Пропозиція несподіваних подорожей - це урок танців, де викладач – Бог (Курт Воннегут)

 Дослідники історії Буковини взяли активну участь у засіданнях наукового семінару «Прикордонні ландшафти Європи: Буковина» в місті Занкельмарк, що на півночі Німеччини, точніше – на межі з Данією. Партнер drb у цьому проєкті – німецьке зареєстроване об’єднання Academia Baltica e. V., що, починаючи з 2001 року, сприяє науковому та культурному обміну між європейськими країнами через організацію різноманітних освітніх заходів.

Упродовж трьох днів провідні європейські історики, мовознавці, літературознавці обговорювали самобутність буковинського культурного простору. «Українці, румуни, німці, євреї, росіяни, поляки, вірмени, угорці протягом століть створили самобутній культурний пейзаж на Буковині. Неймовірний. Гармонійно співзвучний зі славною історією краю, звичаями та настроями його жителів», – відзначили в резолюції організатори наукового форуму.

1
2
3
4

Буковинські науковці, зокрема, Наталія МАСІЯН, Оксана МАТІЙЧУК (на четвертому фото галереї) та Сергій ОСАЧУК, у своїх доповідях запросили учасників заходу погортати золоті сторінки літопису Чернівців та Буковини: від загальних історичних даних до конкретних і малодосліджених фактів, а також літературознавчих рецепцій. Дослідники обговорили й проблемні питання, що мали місце в історії букового краю, паралельно даючи нові роз’яснення подіям, які відбувалися в Чернівцях й Буковині десятки років тому.

Окрім українських науковців, історичними цікавинками поділилися також дослідники з Німеччини. Зокрема, у своїх дослідженнях вони акцентували увагу на актуальних проблемах полікультурності буковинців, релігійної віротерпимості, а також обговорили питання щодо важких умов проживання тут українців, євреїв, німців у міжвоєнні роки й на початку Другої світової війни.

Організаторською «родзинкою» наукового семінару стало те, що учасниками засідань, круглих столів тощо нарівні з провідними вченими були й студенти, зацікавлені актуальною проблематикою форуму. Філологічний факультет Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича представляли майбутні бакалаври Олена СКЛЯРОВА та Соломія ВОЛОШИН, студентки 401 академгрупи (спец. «Середня освіта (українська мова та література)».

Напередодні святкування 144-ої річниці від дня заснування нашої Alma mater вони щиро поділилися своїми враженнями. Отож пряма мова.

09.10.2019 6

Олена СКЛЯРОВА: 

Незабутнім став для мене цьогорічний кінець вересня: 26–29 вересня я взяла участь у науковому семінарі «Прикордонні ландшафти Європи: Буковина», що об’єднав на своєму дослідницькому майданчику в Занкельмарку 59 учасників з України, Німеччини, Польщі та Росії. Зокрема, з України приїхало до Німеччини 20 учасників (модератори групи – Оксана Михайлівна МАТІЙЧУК, провідний фахівець відділу міжнародних зв’язків, кандидат філологічних наук, асистент кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури ЧНУ й Сергій Дмитрович ОСАЧУК, Почесний консул Австрії в Чернівцях, кандидат історичних наук.
Шлях до Занкельмарку був далекий, але це не стало нам на заваді, бо ми захоплено дивилися у вікно: цікаво ж бо дізнатися, через які міста та країни проїжджатимемо!
Наша дорожня карта пролягла від Чернівців через усю Польщу та Німеччину. Оскільки Академія Балтики знаходиться недалеко від кордону з Данією, то нам пощастило завітати й до цієї країни, щоб пройтися ошатними вуличками міста Сьоннерборг (дан. Sønderborg), або Зондербург (нім. Sonderburg) – на півночі Данії.
Після повернення до Академії занурилася в наукову роботу. Упродовж кількох днів ми слухали цікаві доповіді про літературу Буковини, її історію, про проблеми біженців та національних меншин (у нагоді нам стали послуги синхронного перекладача з німецької, тоді як англійську розуміли добре). Достеменно можу зазначити, що отримала величезну кількість нової інформації, а найголовніше – мотивацію до навчання, розширення гуманітарного обрію знань.
Окрім участі в науковому семінарі, запам’яталися вечори, коли всі збиралися для інтелектуальних змагань, дружнього спілкування, обміну враженнями та емоціями. Ось так в одній команді знайшли спільну мову абсолютно різні люди!
Дорогою додому заїхали до міста Фленсбурга, яке знаходиться на півночі федеральної землі Шлезвіг-Гольштейн на узбережжі гавані так званого Фленсбурзького фьорда, щоб ближче побачити німецьку архітектуру та культуру, поспілкуватися з його щирими та привітними містянами.
Я надзвичайно щаслива, що мала змогу побувати в такій, на перший погляд, маленькій, але настільки калейдоскопічній за емоціями подорожі! До того ж вирішила вивчати німецьку мову))). 

Уся наша команда отримала хороший заряд позитиву та стимул працювати краще!


 Соломія ВОЛОШИН:

09.10.2019 8

Участь у науковому семінарі «Пограничні краї Європи – Буковина» – це неймовірна можливість, яку ми вповні використали, здобувши надзвичайно позитивний досвід і нові знання.
Оксана Михайлівна МАТІЙЧУК зібрала на цей науково-дослідницький захід в Академії Балтика (Занкельмарк, Німеччина) дуже різноспрямованих людей – за віком, освітою та вподобаннями. Але зробила це професійно! Із нас усіх, до часу не знайомих людей, сформувалася чудова команда, у якій кожен щиро підтримував іншого, використовував вільні хвилини на спільне інтелектуальне, захопливе та корисне часопроведення. Поталанило навіть з’їздити на 2 години в Данію!
Академія подарувала кожному з нас безцінні враження, спогади, знайомства та нові знання про Буковину, а також «проекзаменувала» нашу лінгвістичну підготовку, адже ми мали чудову нагоду безпосереднього спілкування з носіями німецької мови під час наукового семінару та активізували словниковий запас з англійської, подорожуючи містами зарубіжжя.

Усім серцем хочу подякувати Чернівецькому національному університету
Імені Юрія Федьковича й Академії Балтика за ефективну співпрацю та
змогу брати участь у таких заходах.

Це той досвід, що назавжди закарбується в пам’яті та
залишиться теплом у серці!

 


ФОТОподорож: Україна – Німеччина – Данія

(Світлини Олени Склярової)

 

09.102019 13  09.102019 14 09.102019 15 
 Побачене в дорозі. До Зондербурга.
 09.102019 19 09.102019 20  09.102019 21 
 09.102019 22  09.102019 23  09.102019 21 copy copy
 09.102019 17 copy  09.102019 16 copy  09.102019 18 copy
 Місто Зондербург вражає!
09.102019 25  09.102019 26   09.102019 27
 09.102019 28  09.102019 29  09.102019 30
Місто Фленсбург (Німеччина).

 

09.102019 33   09.102019 32  09.102019 31
Занкельмарк. Academia Baltica e. V. – ТЕРИТОРІЯ ДРУЖБИ.

25863869

Подорожі навчають більше, ніж будь-що інше. Почасти один день, проведений у незнайомих місцях,
дає більше, ніж десять років життя вдома (Анатоль Франс) 

Матеріали підготувала:

доктор філологічних наук, професор,
завідувач кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.