• Головна
  • Новини
  • Актуальні новини
  • Тренінговий каскад занять із підготовки до фінального етапу всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури триває

Тренінговий каскад занять із підготовки до фінального етапу всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури триває

Перемога народжується в голові, чемпіоном тебе робить розум (Доріан Ятс)
В умовах глобальних цивілізаційних і соціокультурних змін результати роботи освітян підтверджують загальновідому істину – освічена людина, освічене суспільство є основними рушіями розвитку держави. А в надскладні часи – участь в інтелектуальних змаганнях надає учням не лише змоги перевірити свої знання, порівняти їх зі знаннями однолітків, а й виформовує відповідальність молодої людини за саму себе та результати своєї різнобічної діяльності для суттєвих змін у власному житті, житті суспільства й держави.
✍️ Цьогоріч серед 166 учасників ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури призові місця посіли 82, до того ж 12 з них відзначено дипломами І ступеня. Попереду фінальний етап олімпійських змагань, що відбуватиметься в Рівному з 25 по 29 березня.
icon ukraine 10
 
✍️ На виконання наказу Департаменту освіти і науки ЧОВА від 04.03.2024 № 69 Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області організував традиційні тренувальні заняття для його учасників. Програму підготовки обговорили разом усі зацікавлені.

 Наказ Чернівецької військової адміністрації
про тренувальні збори учасників завершального етапу
Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури

ЗАВАНТАЖИТИ PDF

Програма підготовки 
учасників завершального етапу
Всеукраїнської олімпіади з української мови та

ЗАВАНТАЖИТИ PDF

 
Неабияких слів вдячності заслуговують усі педагоги-філологи, а ті, які допомагають своїм вихованцям підкоряти найвищі вершини успіху, і поготів. Не шкодуючи зусиль та часу, чернівецькі вчителі-тренери понад основну роботу щоденно допомагають опановувати ще не вивчений на уроках програмовий матеріал, адже олімпійці мають бути на кілька кроків попереду своїх однолітків, оперувати сучасними знаннями з українського мовознавства та літературознавства.
 3  4
 
Запорука перемоги й у фінальному етапі – упевненість у своїх знаннях, а також бажання виправдати очікування тих, хто в тебе так вірить: своїх учителів-наставників і батьків. Не менш важливою є мотивація, лідерство, сила волі.
 
26.03.2024 7
 

Ось що з цього приводу думають учасники/учасниці тренувальних занять з української мови та літератури. 

 26.03.2024 3

 26.03.2024 4

Mic«Кажуть, дорогу долає той той, хто йде. А надто тернисту й непросту вершинну дорогу до Олімпу Знань. Я відчуваю, як наша спільна з Олею ТИМЧУК копітка праця таки дає свої результати. Тричі поспіль перше місце в обласній олімпіаді з української мови й літератури, а двічі – у конкурсі знавців української мови імені Петра Яцика, двічі – у конкурсі-захисті наукових робіт з української мови в Буковинській Малій академії наук учнівської молоді – то наразі наш сродний успіх. Але й успіх, помножений на подальшу філологічну заглибленість у підготовці до державного етапу Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури. Саме на це спрямовані спільні заняття кращих дітей-переможців, їхніх учителів, методистів та науковців, зокрема Євгенії Дмитрівни КВІТЕНЬ та Олени Валентинівни КУЛЬБАБСЬКОЇ. Вдячні, що маємо висоту, яка піднімає наше українське небо», – ділиться думками Богдана КРИВА, учитель української мови і літератури Кельменецького ліцею – опорного закладу.

Mic«Мабуть, для мене, як для одинадцятикласниці, настав період справжніх навчальних жнив. І саме зараз надзвичайно корисними та плідними є заняття з підготовки до державного етапу олімпіади з української мови та літератури. Справді, для мене, як і для інших дітей, це відповідальний момент. Тому я невимовно вдячна організаторам занять, адже з’явилася можливість поспілкуватися з Оленою Валентинівною КУЛЬБАБСЬКОЮ. Це дало змогу поглибити власні знання про синтаксис української мови. А ще акцентувати увагу на повному синтаксичному розборі різноструктурних речень. Сподобалося, що участь у тренінгах брали всі учасники олімпійських перегонів. Кажуть, у дискусії народжується істина, так і ми висловлювали свої думки та шукали правильні відповіді. Хочу щиро подякувати організаторам тренувальних занять, учителям, які з нами працюють, а особливо – Олені Валентинівні, професору Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, доктору філологічних наук, за надзвичайно цінні знання», – написала у відгуках про заняття Ольга ТИМЧУК, учениця 11 класу Кельменецького ліцею – опорного закладу.
 

 jpg copy copy copy copy

  copy copy copy

 
Mic«Олімпіада – це стимул до більш глибокого вивчення предмета, згуртування колективу з однаковими інтересами й допомога реалізуватися кожному окремо. Дитина, яка часто змагається на олімпіадах, психологічно більше готова до ЗНО/НМТ, бо має навички напруженої роботи протягом 3–4 годин і зібраності в певний момент часу. Із власного досвіду знаю, що це виснажлива робота, бонусом якої може стати не лише перемога вихованця на певному етапі, а й набуття ним нових практичних умінь і навичок, а ширше – предметних компетентностей. Зазвичай підготовка учнів/учениць до олімпіад є складною і тривалою. Треба віднайти талановиту дитину, а краще декількох, об’єднати їх навколо спільної мети і починати плідно працювати. Ця робота дуже благородна і благодійна. Адже підготовка триває багато років і починається з 5 класу, інколи із 4. Щоб дійти до ІV етапу олімпіади, треба здолати довгі роки мозольної праці, відвідувати наукові гуртки, брати участь у різних турнірах, літніх школах. Але воно того вартує. Бо наші олімпійці стають найкращими студентами університетів і дослідниками. Коли діти долучаються до таких змагань, вони перевіряють свої знання, зауважують, хто краще підготовлений, а хто гірше. І коли настає час для офіційних олімпіад, учні вже знають сили одне одного, у них немає ні заздрості, ні здивувань, чому одна дитина перемогла, а інша програла. Тобто зникає підозра когось у нечесності», – ділиться досвідом роботи з талановитими вихованцями Інна Вікторівна ЗАХАРІЯ, учителька української мови та літератури Чернівецького ліцею № 11 «Престиж», яка до фінального етапу Всеукраїнської олімпіади готує ученицю 8 класу Емму САВКОВУ.
screenshot 10
 
Mic«Олімпіада – це інтелектуальне змагання, що стимулює потяг до самоосвіти, виховує наполегливість, поглиблений інтерес до предмета, уміння долати труднощі, виробляє навички роботи з довідковою та науково-популярною літературою. На мою думку, підготовка учнів до фінального етапу олімпіади та участь у змаганнях є додатковим полем вияву природно обдарованих та індивідуально зацікавлених учнів. Адже мій учень АНТОЛ Олександр, який дійшов до переможної вершини в царині української мови та літератури, є яскравим прикладом таланту, неймовірної працелюбності, ентузіазму й винахідливості», – констатує Наталія Миколаївна ДАНИЛЮК.
 
MicЇї вихованець-олімпієць Олександр, учень 9 класу Чернівецького ліцею № 11 «Престиж», додає: «Я систематично треную уважність, пригнічую страх перед невідомим, страх програшу, вчуся комунікувати з різними співрозмовниками, готуюся до ЗНО/НМТ. Учасником команди олімпійців ІV етапу є вперше, хоч неодноразово став переможцем ІІ та ІІІ етапів. Розумію, що багато навичок та умінь, упевненість та наполегливість, широке коло спілкування беруть початок саме звідти, зі шкільної олімпіади, що розпочалася ще у 5 класі. Безмежно вдячний учителям за підтримку та віру в мене».
 

 26.03.2024 6

 26.03.2024 5

 
Віримо в перемогу наших філологічно обдарованих учнів і продовжуємо активну підготовку до вирішальних змагань!
 
224139
 

Коли матеріали про тренувальні збори вже опубліковано...
Радісні новини з Рівненщини!

 

25–29 березня 2024 року в місті Рівному проходив IV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури в очному форматі. Загалом його учасниками були 120 учнів із 23 областей України та міста Києва. Із них учнів:

  • 8 класів – 26,
  • 9 класів – 25,
  • 10 класів – 33,
  • 11 класів – 36.

Базовими закладами для проведення IV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури були:

  • Обласний науковий ліцей в м. Рівне Рівненської обласної ради,
  • Рівненський ліцей № 7 Рівненської міської ради.

 06.04.2024 3

 06.04.2024 2

Результати інтелектуальних змагань визначало компетентне журі, до складу якого входили майже 50 знаних педагогів і науковців з усієї України. Голова журі IV етапу олімпіади – Роман ГОЛОД, декан факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор філологічних наук, професор.

Переможцями олімпіади стала половина учасників, які відповідно до рейтингу посіли І, ІІ та ІІІ місця.

6.04.2024 1

На цьогорічній олімпіаді Чернівецьку область гідно представляла команда із трьох учасників/учасниць,
які вибороли два призові місця.

Найуспішнішим серед восьмикласників/восьмикласниць України стала Емма САВКОВА, учениця Чернівецького ліцею № 11 «Престиж», яка посіла ІІІ місце.

Третє місце серед цьогорічних випускників/випускниць ЗЗСО здобула  Ольга ТИМЧУК, учениця 11 класу Кельменецького ліцею – опорного закладу.

Юні філологині не лише грамотно виконували олімпіадні завдання, поринаючи у світ нездоланної сили слова. Вони зуміли продемонструвати вміле послуговування словниковим багатством української мови, оригінальність власних суджень, свою креативність, філологічну ерудицію, загальну мовленнєву культуру, кругозір, обізнаність з історією, культурною спадщиною, традиціями нашого народу».

Незабутні моменти підкорення олімпійського евересту

 2 copy2.jpg

 5

 3

 4

Вітаємо переможниць!
Нехай академічні успіхи додають вам сили духу, наполегливості, надихають на нові звершення та
підкорення незвіданих інтелектуальних вершин!
Пам’ятайте: слово – могутня зброя, результат застосування якої залежить від того, ким воно мовлене.
Хай у ваших устах рідне слово завжди захоплює, одушевляє, стає інструментом досягнення високих ідеалів!

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.