NOTA BENE! Особливості тесту ЗНО з української мови і літератури у 2017 році

У випускника 11-го класу загальноосвітньої школи є тільки дві прикмети: сніг випав – реєстрація для участі в ЗНО та сніг розтанув – не за горами ЗНО (⊙ヮ⊙)

 23 травня в Україні стартує незалежне оцінювання знань одинадцятикласників. Символічно, що першим тестовим предметом обрано українську мову та літературу. Постає питання: які особливості цього тесту-2017?

ЗВЕРНИ УВАГУ!

  1. Результат виконання завдань № 1–33 частини «Українська мова» та тест № 58 «Власне висловлення» зараховуватимуть як державну підсумкову атестацію (далі – ДПА) з української мови.
  2. Результат виконання завдань усього тесту – необхідна умова прийому до вищих навчальних закладів України.
  3. Тест зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури у 2017 році охоплюватиме 58 завдань 3-ох типів (на їх виконання учасникам буде відведено 180 хвилин):
  • з вибором однієї правильної відповіді;
  • на встановлення відповідності («логічні пари»);
  • відкритої форми з розгорнутою відповіддю.
  1. Максимальна кількість тестових балів, яку може отримати учасник ЗНО з української мови, правильно виконавши всі завдання № 1–33 та № 58, дорівнює 68 тестовим балам (їх і будуть зараховувати як ДПА). Максимальна кількість тестових балів, яку можна набрати, правильно виконавши всі завдання сертифікаційної роботи з української мови і літератури – 104 бали.

ФОРМИ ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ

Завдання з вибором однієї правильної відповіді. Тестовий блок містить 48 завдань цієї форми (№ 1–23, № 29–53). Кожен із цих тестів складається з основи тесту (формулювання завдання) та чотирьох варіантів відповіді, з яких лише один правильний. Завдання вважатимуть виконаним, якщо учасник зовнішнього незалежного оцінювання вибрав і позначив (без виправлень!) відповідь у «Бланку відповідей А». При цьому учасник ЗНО отримає:

  • 1 бал, якщо вказано правильну відповідь;
  • 0 балів, якщо: а) вказано неправильну відповідь; б) вказано більше однієї відповіді; в) відповіді на завдання не надано.

Завдання на встановлення відповідності. Тестовий блок містить 9 завдань цієї форми (№ 24–28, № 54–57). Кожне завдання цього типу складається з основи тесту (формулювання) та двох стовпчиків інформації, позначених цифрами (ліворуч) і буквами (праворуч). Виконання завдання передбачає встановлення відповідності (утворення «логічних пар») між інформацією, позначеною цифрами та буквами. Завдання вважатимуть виконаним, якщо учасник зовнішнього незалежного оцінювання встановив відповідність і зробив позначки на перетинах рядків (цифри від 1 до 4) і колонок (букви від А до Д) у таблиці «Бланка відповідей А». При цьому учасник ЗНО отримає:

  • 1 бал – за кожну правильно встановлену відповідність («логічну пару»), а отже, за тестове завдання загалом – щонайбільше 4 бали.
  • 0 балів – за будь-яку «логічну пару», якщо зроблено більше однієї позначки в рядку;
  • 0 балів – за завдання, якщо не вказано жодної правильної відповідності («логічної пари»);
  • 0 балів – за завдання, якщо відповіді на завдання не надано.

Завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю. Завдання № 58 складається з основи тесту (формулювання теми) та передбачає створення учасником зовнішнього незалежного оцінювання власного аргументованого висловлення на дискусійну тему в «Бланку відповідей Б».

Завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю оцінюється від 0 до 20 балів за критеріями змісту та мовного оформлення:

  1. Теза: 0, 1 або 2 бали.
  2. Аргументи: 0, 1 або 2 бали.
  3. Наведення прикладів:
  • із літератури чи інших видів мистецтва: 0, 1 або 2 бали.
  • що є історичним фактом або випадком із життя: 0, 1 або 2 бали.
  1. Логічність, послідовність: 0, 1 або 2 бали.
  2. Висновок: 0, 1 або 2 бали.
  3. Мовне оформлення:
  • орфографія та пунктуація: 0, 1, 2, 3 або 4 бали.
  • лексика, граматика та стилістика: 0, 1, 2, 3 або 4 бали.

ВАЖЛИВО! Роботу, що не відповідає темі власного висловлення, буде оцінено в 0 балів. Роботу обсягом до 100 слів буде оцінено в 0 балів.

За матеріалами сайту http://osvita.ua/test/training/5013/

МАТЕРІАЛИ ДЛЯ САМОПІДГОТОВКИ ДО ЗНО З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ:

ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ!
ПЕРШОГО ВЕРЕСНЯ З НЕТЕРПІННЯМ ЧЕКАЄМО ВАС НА УРОЧИСТІЙ ПОСВЯТІ В СТУДЕНТИ ЧЕРНІВЕЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ЮРІЯ ФЕДЬКОВИЧА, ЗОКРЕМА ФІЛОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ!

09.05.2017 2

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.