26 травня в Чернівцях розпочався книжковий фестиваль «БукФест»

Поквапся зустрітися з видавцями та авторами книг, долучися до арт-перформансів та поетичних читань, виставок, майстер-класів і навіть екскурсій нічним містом!

Книжковий фестиваль на Буковині присвячено 100-річчю від дня народження письменника, літературознавця, фольклориста, педагога, громадського та культурного діяча Михайла Григоровича Івасюка (05.11.1917 – 05.02.1995), тому родзинкою свята є цікава пересувна виставка обласного краєзнавчого музею «Михайло Івасюк – славний син України».

28.05.2017 15

Засновник творчої толоки – управління культури обласної державної адміністрації – убачає основну мету фестивалю передовсім у популяризації української книги й творчості українських авторів, а також прагне активізувати процес книговидання, пожвавити книгообмін та зміцнити зв’язки між регіонами України в питаннях розповсюдження українськомовної книги.

Більшість локацій «БукФесту» (попри романтичний травневий дощ) розташувалися поблизу Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка на вулиці О. Кобилянської. На заході представлено майже три десятки українських видавництв Закарпаття, Хмельницького, Києва, Львова, Чернівців та Румунії (прикметно, що серед учасників – університетське видавництво «Рута» й кафедра журналістики філологічного факультету ЧНУ!).

На велелюдній Панській вулиці комфортно розмістилося близько 40 яток «із літературними смаколиками». Тут зранку відкрилася презентація книжково-ілюстративної виставки «Це край мій Буковинський, до болю український», а чернівчани й гості міста на виставці-ярмарку мали змогу ознайомитися з раритетними виданнями із приватних колекцій, придбати гарно ілюстровані книги улюблених авторів для дорослих і дітей з автограф-сесією письменників, безпосередньо від видавців. Я стала свідком такої ситуації: дівчинка років 6–7 міцно й рішуче притулила до себе книжку про те, як сучасній панянці бути стильною. І скільки не вмовляла її мама, повторюючи, що про це вільно можна прочитати в Інтернеті, вона з рук видання не випустила. Довелося й мені «підтримати» юну читачку компліментом на адресу матусі (бо ж книжка коштувала 80 гривень!). І ось результат – щаслива дитина з книжковою «обновою», усміхнена жінка й трохи здивований тато (здалося, що в його плани не входили такі покупки, але я, любий читачу, можу й помилятися :)))).

Після урочистого відкриття свята друкованого слова на Буковині одразу розпочалися творчі зустрічі з авторами та видавцями України. Зокрема, студенти, які через три роки стануть дипломованими журналістами, поспілкувалися із знаною і талановитою українською письменницею Галиною Тарасюк (на жаль, у мене в цей час був іспит, але про перебіг відвідин філфаку докладно розказала Любов Василик у «Погляді» https://pogliad.ua/news/culture/zi-studentami-chnu-zustrilasya-zhurnalistka-i-pismennicya-galina-tarasyuk-335208#3).

Іншим фестивальним майданчиком став Зал органної та камерної музики, у якому відбувся цікавий літературно-мистецький вечір «І музика, і слово, і душа!». Під величними склепіннями Вірменської церкви Йосифа Главки лунало емоційне поетичне і прозове слово метрів українського красного письменства – Галини Тарасюк, Софії Майданської та Тетяни Фольварочної з Києва, лауреатів Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка Василя Герасим’юка (Київ), Анатолія Кичинського (Херсон), Мирослава Дочинця (м. Мукачево), Євгена Барана (Івано-Франківськ).

Вразила мене й «молода» поезія луганки Олени Ольшанської, яка вже три роки проживає в Запоріжжі. У видавництві «Букрек» побачила світ її дебютна збірка «Перепрошивка». За словами авторки, вона охоплює три розділи: перший «Голка» розповідає про гостре й пекуче – події на Донбасі, переживання та надії на щасливе майбутнє; другий («Нитка») про те, що загоює, об’єднує – Любов, а третій розділ – «Шовк» – висновкові розмисли про вічне й сьогодення. Пряма мова: «Яка найважливішою думкою, яку б я хотіла довірити пеперу, яка була важлива для мене, коли я працювала над цією книжкою? Це те, що непотрібно боятися перешкод, не варто уникати  змін, а треба бути відкритими до життя і щодня намагатися знайти джерело натхнення, великі, або які зовсім крихітні дива, які трапляються щоденно. Шукаймо себе...»..

Неповторну атмосферу підтримала Музика і Спів у виконанні братів Капранових (під кобзу) і провідних артистів обласної філармонії – лауреатки обласної мистецької премії імені Сіді Таль Олени Урсуляк, Дворського-«молодшого» та ін. Мистецтво слова й музики пробуджувало в поціновувачів високі емоції, найчистіші почуття, вивищувало їхні душі!

1
2
3
4
5
6
7
8

Дай, Боже, щоб «Букфест» і надалі тягнувся до сонця, як споконвічні буки на Цецинській горі,
а любов містян до читання перетворила свято на Міжнародний фестиваль книги!


Доктор філологічних наук, професор,
завідувач кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.