Найнеймовірніші у світі книги

Книга – це не лише «морська глибина», але і справжні витвори мистецтва, що ніколи не втратять свого значення для людства

Щодня люди «перетинаються» з книгами. Сьогодні все частіше з електронними (на жаль...). Утім, серед друкованих видань трапляються такі поліграфічні шедеври, пройти мимо яких не можеш. Їх читають, збирають для колекції, дарують, тим паче подарувати гарну книгу – у всі часи означало продемонструвати свій вишуканий смак та інтелектуальний рівень.

Кажуть, що не можна оцінювати книгу «за обкладинкою», і це правильна думка. Наприклад, нижче ми розглянемо незвичні – дизайнерські –книги, які змінять Ваше уявлення про технічне оформлення сучасного видання, та й про книги загалом.

Книга 360 °

Тривимірна казка про Білосніжку від японського художника Yusuke Oono. Оформлені в такий спосіб казки зацікавлять читачів не тільки змістом, а й формою, своєрідною анімацією.

Кулінарна книга, яку перед прочитанням необхідно запекти

Цю книгу створили хорватські книговидавці. Для того щоб приготувати якусь страву за рецептом, уміщеним у ній, спочатку потрібно запекти екземпляр, тільки в такому разі на її сторінках з’явиться текст (справжні шпигунські пристрасті, чи не так?).

Книга для самокруток

Книга кишенькового розміру має назву «Слова-самокрутки» (Rolling Words). Усередині вона зроблена зі звичайних листків для самокруток, на які нешкідливими чорнилом нанесено тексти пісень. Усі аркуші відділено пунктирною лінією, тому їх легко можна відірвати. Обкладинку зроблено з конопель, а корінець виконано як сірчана смужка, що її зазвичай наносять на бік сірникових коробок (загалом ця книга не відповідає нашій ментальності, адже нас батьки з дитинства вчили поваги до книги!).

Сто тисяч мільярдів віршів

У книзі Раймонда Квінау всього 10 сонетів, але кожен із них розрізаний на тонкі смужки в один рядок довжиною. Читач може комбінувати смужки в будь-якому порядку – ритмічний малюнок від цього не змінюється, а смислове мереживо набуде досить несподіваних відтінків. Якщо читач захоче скласти всі можливі комбінації і буде читати їх вголос цілодобово, у нього на це піде приблизно 200 000 років!

Книги-скульптури

Прізвисько Брайана Деттмера – «книжковий анатом». Він займається «бук-карвінгом», різьбленням по книгах. Йому для реалізації фантазій потрібні скальпель, пінцет, ножиці та книги. Унаслідок «розтину» їхніх класичних форм побачили світ чудернацькі твори сучасного мистецтва.

Найбільша книга у світі

«The Codex Gigas» оригінальна назва цієї книги, але вона ще відома як «Біблія Диявола». Ким і чому вона була написана – до цих пір невідомо. Легенда засвідчує, що її написав чернець, якого замкнули за порушення чернечих принципів, і він присягнувся всього за одну ніч написати найбільший рукопис у світі. Коли ж зрозумів, що не зможе виконати свою обітницю, то почав молитися дияволу (щез би!, як кажуть на Буковині мудрі люди), і той почув його молитви...

Найменша книга в світі

Неозброєним оком складно розібрати, що написано в цій книзі, але якщо збільшити її до 600 разів, зрозумієш, що оригінальна книга є найменшою у світі копією Нового Завіту.

Книга-годинник

Цей шедевр складається з трьох книг, що зовні виконують функцію годинника. Цифри 3 і 9 допомагають орієнтуватися в часі.

Книга Френсіс – ручної роботи 

В основі книг художниці лежать квіти з її власного саду, а також «удосконалені» сторінки журналів із садівництва.

Дірява книга

Письменник Д. С. Фоер на прикладі свого книжкового творіння уяскравив, що таке сучасний гіпертекст.

Передсмертна книга

П’єр Менделль – швейцарський графічний дизайнер перед смертю видав книжку, у якій зазначив важливі моменти власної біографії, а в кінці книги автор навіть зазначив очікувану дату своєї смерті.

Книга світла Такеші Ісігуро

Ця книга-лампа може підживлюватися від звичайного адаптера малого напруги.

Книги Тіма Бейкера

Тім Бейкер – відомий художник-графік і скульптор. І цим усе сказано!

Кулінарна книга від IKEA

Особливість цієї книги полягає в тому, що всі зображення в ній виконано у формі інструкцій до збірки модульних меблів компанії.Замість традиційних рецептів у книзі представлено фотографії головних інгредієнтів страв. 30 класичних «бабусиних» рецептів випічки наочно описав фотограф Carl Kleiner.

Книги-скульптури від Роберта

Художник-концептуаліст для створення своїх скульптур використовує книги, які друзі знайшли в сміттєвих контейнерах і в благодійних магазинах. Роберт переконаний, що, попри людський вандалізм і за умови любові до стародруків, ці «осиротілі» видання відроджуються, як чарівні птахи фенікси, й у такий спосіб обстоюють своє право на служіння людям поза тією культурою, яка перетворила їх у сміття.

Дерев’яні книги

Барбара Йейтс – екологічний художник. В основі її витворів – «мертві» дерева, які оживають у процесі різьблення, яким у давнину прикрашали трони єгипетських фараонів, а мужні вікінги гойдали своїх дітей у різблених колисках.

Тривимірний алфавіт

Книга-нічник

5149505 r3l8t8d 600 4091430

Насправді це не книга, а нічна лампа, стилізована під книгу. Утім, погодьтеся, вона виглядає дуже стильно, і посяде чільне місце не тільки на полиці, але й на робочому столі.

Тунельна книга

Унікальна книга стилізує тунель, що сполучає Нью-Джерсі та Нью-Йорк, і цікаво описує їхню історію та сучасність.

Тривимірні книги Бенжаміна Лакомба

Відомий художник-ілюстратор Франції Бенжамін Лакомб виготовляє справжні тривимірні книги. Зокрема, він розробив дизайн для таких творів, як «Аліса в Країні Чудес», «Піноккіо», «Мадам Батерфляй».

Вікіпедія на папері

Усім відомо, що кількість статей у Вікіпедії перевищує кількість статей навіть у найповнішій енциклопедії, тому її видання здавалося зовсім не реальним. Дизайнер Роб Меттьюс видрукував таку книгу, на 5000 сторінках якої репрезентовано найпопулярніші (запитувані) сторінки англійської Вікіпедії.

Книга-спеція

Зазвичай спеції ґаздині-господині зберігають у спеціальних склянках, банках і коробках, але дизайнер Логін Бамптон зібрав їх колекцію в оригінальній книзі. Для того, щоб спеції за призначенням використовувати під час приготування кулінарних шедеврів, необхідно відірвати аркуш і покласти його на гарячу сковороду. Лист розчиниться під впливом вологи й високої температури, додаючи смакрві нотки в готові страви.

Пам’ятаймо:
Книга – коштовність, допоки людина вміє нею користуватися (Олександр Блок).

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.