Міністерство освіти і науки України змінює правила вступу до вишів у 2017 році

Цієї вступної кампанії абітурієнт подаватиме зменшену кількість заяв до вищих навчальних закладів на місця держзамовлення

Під час засідання робочої групи з доопрацювання умов прийому до ВНЗ у 2017 (далі – Умови), що відбулося 10 жовтня 2016 року, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич наголосила, що обговорювані нині Умови повинні містити як запобіжники від порушень нормативних документів, так і мотиватори для розвитку регіональних ВНЗ.

Якщо нововведення залишилися поза вашою увагою, то важливо буде ознайомитися з подальшою інформацією.

Отож «ноу-хау» полягають у тому, що:

  • відбудеться скорочення кількості заяв порівняно з минулорічною вступною кампанією. Раніше можна було подавати до 15 заяв на 5 спеціальностей, без обмежень у кількості ВНЗ.
    На сайті МОНУ йшлося про 7 заяв на місця держзамовлення, що «дасть вступникові змогу сконцентруватися на обраних ним 3-х спеціальностях, а також не заплутатися в різноманітті вишів», так проректор КНУ імені Т. Шевченка Володимир Бугров прокоментував схвальні результати анкетування студентів університету з цього питання.
    - За інформацією освітнього порталу «Педагогічна преса» вказано вже про можливість подання 9 заяв на місця держзамовлення на 4 спеціальності. Отже, скорочення відбулося, проте не зовсім зрозуміло, до яких «цифр».
    !!! У приймальній комісії ЧНУ роз’яснили наступне: абітурієнти 2017 року мають право подавати 9 заяв на місця держзамовлення на 4 спеціальності (Оновлено 10.05.2017).
  • на контракт­ну форму навчання кількість заяв не обмежується.
  • у 2017 році вступ до вищих навчальних закладів відбуватиметься за результатами сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання 2016 та 2017 років.
  • для вступу в університети обов’язковим буде сертифікат з української мови та літератури.
  • з якого предмета будуть інші два сертифікати ЗНО – обиратиме університет. Одним із них може бути математика або історія України, або біологія (залежно від університету та спеціальності), третій сертифікат – з інших предметів (двох на вибір), які визначить ВНЗ з огляду на академічну самостійність.
  • 2017 року абітурієнти з Криму та Донбасу вступатимуть за окремими квотами. Особливості вступу передбачено також для пільгових категорій – інвалідів, дітей сиріт, учасників АТО.
    Увага! Наступна інформація з освітнього порталу «Педагогічна преса» потребує уточнення в приймальних комісіях ВНЗ: «На ті місця, що залишаться після пільгового зарахування, і тільки зі спеціальностей, на яких досить важко набирати «контракт» (це здебільшого спеціальності інженерно­-технічного і природничо­-математичного спрямувань із певними винятками), відбуватиметься подальше «підтягування списків».
  • реєстрація електронних кабінетів вступників та завантаження додатків документів про освіту триватиме з 29 червня до 18:00 25 липня.
  • прийом заяв у вищі навчальні заклади на основі ЗНО відбуватиметься лише в електронній формі – з 12 до 18:00 26 липня (крім вступників, які мають спеціальні права на участь у конкурсі, право на зарахування за квотами, а також тих, у кого є розбіжності в документі, що посвідчує особу, та сертифікаті ЗНО).
  • в Умовах прийому 2017 року впроваджено чотири коефіцієнти до конкурсного баларегіональний, галузевий, сільський і першочерговий (роз’яснення див. на освітньому порталі «Педагогічної преси» – за посиланням вище, а також https://www.schoollife.org.ua/novynka-zno-2017-tsogorich-baly-vstupnykiv-budut-mnozhytys-na-try-kategoriyi-koefitsiyentiv/).
  • вступні конкурси у вищі навчальні заклади пройдуть з 17 до 26 липня, а іспити – з 21 до 26 липня.
  • зарахування на навчання за бюджетні кошти орієнтовно відбуватиметься до 15 серпня 2017 року, а на контракт – до 18 серпня. Також умови прийому передбачають, що пільгові категорії будуть зараховані до 28 серпня.

 

ГРАФІК ПРОВЕДЕННЯ ЗНО-2017

УКРАЇНСЬКА МОВА І ЛІТЕРАТУРА

23 травня

ІСПАНСЬКА МОВА

25 травня

НІМЕЦЬКА МОВА

25 травня

ФРАНЦУЗЬКА МОВА

25 травня

АНГЛІЙСЬКА МОВА

29 травня

МАТЕМАТИКА

31 травня

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

02 червня

РОСІЙСЬКА МОВА

06 червня

БІОЛОГІЯ

08 червня

ГЕОГРАФІЯ

12 червня

ФІЗИКА

14 червня

ХІМІЯ

16 червня

Особливості тесту Час на виконання тестів ЗНО Пам’ятка учасникам ЗНО

Офіційне джерело: Сайт Українського центру оцінювання якості освіти

Коментарі  

Ttttttt Ttttttt
+2 # Ttttttt Ttttttt 09.05.2017, 23:07
Вважаю що 7 заяв буде достатньо абсолютно для кожного абітурієнта, Це вважаю правильно зроблено. Дякую за надану інформацію
Ірина Мацюк
# Ірина Мацюк 09.05.2017, 23:26
На підставі якого документу надається інформація про 7 заяв?
Ttttttt Ttttttt
# Ttttttt Ttttttt 10.05.2017, 01:11
Я не зміг знайти точної інформації в наказі МОНУ "Про подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів України в 2017 році". А сайт, який вказано в наказі не працює.

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z1516-16/paran4#n4
Ірина Мацюк
# Ірина Мацюк 09.05.2017, 23:09
Пані Олено, подана Вами інформація не відповідає інформації наказу МОНу http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1515-16/page3. Скажіть, будь ласка, яка інформація є актуальною, чи дійсно було внесено зміни до наказу і де можна ознайомитися з ними? Адже такі зміни за 2 тижні до початку ЗНО і за 2 місяці до початку вступної кампанії викликають неабияку паніку серед майбутніх абітурієнтів та їх батьків. Дякую за відповідь.
Олена Кульбабська
+1 # Олена Кульбабська 09.05.2017, 23:43
Пані Ірино, розміщену інформацію взято із сайту МОНУ (Розділ "Новини"):
"Як зазначив директор департаменту вищої освіти (Олег Шаров), однією з важливих домовленостей, що досягнуто під час обговорення, стало питання скорочення кількості заяв у порівнянні з минулорічною вступною кампанією. У 2017 році вступник подаватиме 7 заяв до вищих навчальних закладів на 3 спеціальності.".
Джерело: http://mon.gov.ua/usi-novivni/novini/2016/10/07/umovi/
Олена Кульбабська
+2 # Олена Кульбабська 10.05.2017, 01:07
Пані Ірино, дякую Вам за запитання, що спонукало до уточнення інформації. Утім, "уточнення" не було однозначним (як це часто буває в матеріалах офіційних прес-служб).

За інформацією освітнього порталу «Педагогічна преса» вказано вже про можливість подання 9 заяв на 4 спеціальності. Отже, скорочення відбулося, проте не зовсім зрозуміло до яких «цифр». Завтра проконсультуюсь у приймальній комісії та сподіваюсь отримати роз’яснення.

(Матеріал оновлено з урахуванням роз’яснень 10.05.2017).
Ttttttt Ttttttt
# Ttttttt Ttttttt 10.05.2017, 16:41
Дякую за роз’яснення

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.