Поморська академія радо запрошує нас!

Подорож як особлива наука й найважливіша з-поміж інших наук допомагає нам знову знайти себе (А. Камю)

Бейсюк Христина, студентка 402 групм філологічного факультету ЧНУ


Програма академічної мобільності – чудова можливість дізнатися більше про певну європейську країну, її культуру, традиції і, звісно, стати учасником навчального процесу престижного вишу, у такий спосіб удосконалюючи мовні навички. Такий шанс надала нам Поморська академія в Слупську (Польща). Це місто колись було центром Поморського воєводства. І це не дивно, адже воно знаходиться за 18 км від Балтійського моря і є досить зручним для проживання та подорожей. А ще в регіоні живе численна українська громада.

(Поморська академія)

(Узбережжя Балтійського моря)

Поморська академія – сучасний польський ВНЗ із більш ніж 40-річною історією – гостинно зустріла студентів з України. До речі, університет розробив три програми співпраці з іноземними студентами:

  • короткостроковий обмін студентами – на 2 тижні;
  • семестрове навчання;
  • програма подвійних дипломів, тобто український студент навчається паралельно й в Україні, і в Польщі, а згодом отримує
  • дипломи двох вищих закладів.

Уже під час першої зустрічі з ректором та координаторами обміну студентами нам докладно пояснили особливості тамтешньої 

  • системи навчання.
  • Зокрема, в Академії функціонують три факультети:
  • математики та природознавства;
  • філології;
  • історії, педагогіки і філософії.

Загалом студентам пропонують навчання за 25 спеціальностями і 100 спеціалізаціями. Прикметно, що студент не лише самостійно обирає навчальні дисципліни, які хотів би вивчати, звертаючи при цьому увагу на співвідношення «лекції (wyklady) / практичні заняття (cwiczenia)», а й формує розклад аудиторних занять. Активні учасники навчального процесу, студенти можуть самі пропонувати і форму заняття, але цю пропозицію потрібно узгодити з викладачем, дійти компромісу. Наприклад, на практичних заняттях із логопедії ми за допомогою спеціально розроблених професором відеоуроків працювали над проблемами розвитку мовлення дитини.

Чернівчани змогли відчути всі переваги студентського життя в польському виші, адже зручне розташування корпусів, студентського містечка дало нам змогу затишно почуватися в незнайомому місті. На території кампусу по вулиці Арцішевськего знаходиться Академічний містечко з трьома гуртожитками, студентською їдальнею, клубами, спортивним центром і вишівською поліклінікою. Важливо, що Академія має найбільшу в Центральному Помор'ї наукову бібліотеку.

Утім, студентське життя – це не лише аудиторне навчання. Тому адміністрація цього державного закладу освіти пропонує студентам додаткові форми розвитку своїх творчих здібностей: різноманітний темарій засідань наукових гуртків, участь у діяльності різних громадських та молодіжних об’єднань і товариств, цікаві зустрічі й незабутні свята, до підготовки яких активно долучилися й ми. А ще – відвідання театру й філармонії, пам’яток архітектури, культурних центрів...

Отож наші враження від перебування в Польщі лише позитивні та яскраві. Це європейська країна, у якій студентам надають значні пільги, напр., знижки на проїзд у міському транспорті й залізницею. Цілком очевидно, що молодь має чудову змогу подорожувати Польщею і не лише, адже дешеві авіарейси спонукають відвідати й інші країни Європи.

(м. Гданськ)

(м. Познань)

Приємно, що ми в короткому часі потоваришували зі студентами польського університету, мовний бар’єр було дуже швидко подолано! Дивлячись на спільні фотографії, можна з упевненістю сказати: ось вона яка – європейська студентська дружба!

Безмежно вдячна Поморській Академії та Чернівецькому національному університету імені Юрія Федьковича за таку прекрасну можливість пізнати світ.
А студентам хочу побажати: підкорюйте нові вершини, вірте в себе, у власні можливості – і тільки вперед!


Доктор філологічних наук, професор,
завідувач кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.