Дзвіничка в один дзвін: камертон творчих змагань знавців української мови

«Мусимо братися виховувати в юних ту україноцентричність, яка й стане основою для піднесення України в майбутньому (Петро Яцик)

17 лютого 2018 року на базі Чернівецької ЗОШ І–ІІІ ступенів № 5 відбулося урочисте відкриття фінального етапу ХVІІІ Міжнародного конкурсу з української мови (він стартував 9 листопада 2017 р., у День української мови та слов’янської писемності в Хмельницькому). Зініціював його 2000 року відомий бізнесмен і громадський діяч, українець із Канади Петро Яцик.

Представники Ліги українських меценатів, ті, хто знав Петра Яцика, згадують, що, коли він уперше приїхав у незалежну Україну, то побачив складну мовну ситуацію. І тоді відомий меценат констатував, що найбільше не хотів би перетворення українців на «націю нарікайлів», тобто тих, хто постійно нарікає на долю, економічну скруту чи на самих себе. Успішний бізнесмен, він був упевнений, що не обов’язково починати з чогось грандіозного, можна із завзяттям узятися, на перший погляд, за незначну справу, наприклад, почати з конкурсу української мови. «Нехай діти позмагаються на краще володіння державною мовою, а той, хто знатиме українську мову найкраще, отримає грошову премію». Таким було народження мовного марафону, у якому беруть участь учні закладів середньої, професійно-технічної освіти, студенти й курсанти закладів вищої освіти всіх рівнів акредитації, а також молоді люди з різних куточків світу.

Конкурс знавців української мови імені Петра Яцика передусім агітаційний і пропагандистський. Він має на меті піднесення престижу української мови в усьому світі, а також утвердження її державного статусу в нашій країні: за останні роки у конкурсному просторі змагалися більше 5 мільйонів людей з понад 20 країн світу.

В урочистій академії з нагоди проведення фінального етапу та нагородження переможців обласного етапу ХVІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика взяли участь: Олена Кульбабська, представник Ліги українських меценатів, завідувач кафедри сучасної української мови Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича; Лілія Бурченко, начальник відділу фахової освіти, ліцензування і атестації, позашкільної освіти та виховної роботи, Департаменту освіти і науки; Наталія Руснак, доктор філологічних наук, професор кафедри сучасної української мови філологічного факультету ЧНУ; Євгенія Квітень, завідувач НМЦ суспільно-гуманітарних дисциплін ІППО ЧО; Марія Одинак, завідувач НМЦ безперервної педагогічної освіти, атестації педкадрів та освітніх закладів ІППО ЧО; Надія Свирланяк, модератор зустрічі, випускниця філфаку ЧНУ, методист української мови та літератури ІППО ЧО; Світлана Жуковська, директор Чернівецької ЗОШ І–ІІІ ступенів № 5, а також учні й студенти (45 номінантів), учителі, викладачі та громадські діячі.

За дорученням Ліги українських меценатів О. В. Кульбабська привітала добірне товариство з прийдешнім святом – Міжнародним днем рідної мови, нагородила дипломами Ліги та цінними подарунками переможців обласного етапу Конкурсу (за І-ше місце) й передала пакет із завданнями фінального етапу конкурсу членам оргкомітету.

Із вітальними словами та найкращими побажаннями до знавців українського слова звернулася Наталія Руснак, запросивши охочих поглибити свої лінгвістичні знання вступати до Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича на дві спеціальності «Середня освіта (українська мова та література)» та «Філологія (українська мова та література)».

Лілія Бурченко передала всім учасникам престижного змагання щиросердне вітання та побажання перемоги від директора Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Оксани Палійчук. «Відчувається, що в присутніх у цьому залі є віра у свої сили, отож бажаю ніколи її не втрачати. Та дякую батькам за підтримку обдарованої молоді, а педагогам – за розвиток творчих здібностей у своїх вихованців». Лілія Іванівна вручила Грамоти Департаменту педагогам, які підготували переможців, та Подяку Департаменту колективу ЗОШ № 5 м. Чернівці за бездоганну організацію роботи в закладі під час проведення обласного етапу Конкурсу.

1
7
3
5
2
4
8
6

Також до учасників конкурсу звернулася Євгенія Квітень: «Ви всі вже є переможцями, оскільки любите й добре знаєте державну українську мову. Усім нам її розвивати, удосконалювати, вивчати й приносити своїми знаннями світову славу нашій Батьківщині». Завідувач НМЦ суспільно-гуманітарних дисциплін звернула увагу аудиторії на певні організаційні моменти й побажала творчих і життєвих успіхів.

Із вітальними словами та найкращими побажаннями звернулася до знавців українського слова Світлана Жуковська: «Спілкуючись мовою славних предків, ми віддаємо їм гідну шану. Тому треба не забувати рідну мову, збагачувати своє мовлення і довести талант буковинців на всеукраїнському рівні».

1
2
3
4
8
5
7
6
 

Філологи щиро вітають із призовими місцями на обласному етапі конкурсних перегонів 
  • Турік Олександу Володимирівну, студентку ІІІ курсу, 301 гр.; спец. «Філологія (українська мова та література)») – І місце;
  • Тучак Діану Юріївну, студентку ІІ курсу, 203 гр.; спец. «Філологія (українська мова та література)») – ІІ місце;
  • Рейкало Марію Дмитрівну, студентку ІІІ курсу, 303 гр.; спец. «Філологія (українська мова та література)») – ІІІ місце.

На завершення наведемо слова Івана Малковича: «Я уявляю, як ви, ставши дорослими, роз’їдетеся по Україні, ніби вежі оборони української мови, така дзвіничка в один дзвін. Я хотів би, щоб дзвін вашого серця дзвенів чисто і модерно, щоб на вас хотіли рівнятися, щоб ви запалювали інших».

Побажаємо учасникам фінального етапу Конкурсу від Буковини
перемоги на всеукраїнському рівні!


 Щиро дякуємо за чудові світлини НАДІЇ БІЛОУС!

Доктор філологічних наук, професор,
завідувач кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.