Урочисте відкриття фінального етапу ХVІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та нагородження переможців обласного етапу.

«Це не буде лише конкурс з української мови...»

Урочисте відкриття фінального етапу ХVІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та нагородження переможців обласного етапу.

Цього року творче змагання стартувало в Білій Церкві 9 листопада – у День української писемності та мови. Переконані: конкурс не належить ні Міністерству освіти і науки, ні Лізі українських меценатів – він є конкурсом Країни й українців усього світу, адже за 17 років існування здобув понад 5 млн. шанувальників у понад 20 країнах світу.

В урочистостях з нагоди проведення фінального етапу взяли участь професори кафедри сучасної української мови ЧНУ Наталія Руснак (голова журі) й Олена Кульбабська, Мар’яна Унгурян, головний спеціаліст відділу дошкільної, середньої, спеціальної освіти та соціального захисту управління освіти і науки Департаменту освіти і науки, Галина Руда, заступник директора з навчально-виховної роботи та міжнародних відносин Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області, Євгенія Квітень, завідувач НМЦ суспільно-гуманітарних дисциплін ІППО ЧО, Марія Одинак, завідувач НМЦ безперервної педагогічної освіти, атестації педкадрів та освітніх закладів ІППО ЧО, Світлана Жуковська, директор Чернівецької ЗОШ І–ІІІ ступенів № 5, а також учні, студенти, вчителі, викладачі й батьки.

За дорученням Ліги українських меценатів Олена Кульбабська нагородила дипломами та цінними подарунками переможців Конкурсу, передала пакет із завданнями фінального етапу його організаторам та звернулася з такими словами привітань до присутніх: «Українська мова – це багатство нації, її історія, це те, що об`єднує людей, різних за своїми ідеалами та цінностями. Як «без верби і калини нема України», так само і без української мови немає українського народу, а відповідно і держави. Тому вивчайте рідну мову із задоволенням, черпайте з її глибин найпотаємніше і любіть, бо її розквіт залежить від нас самих».

Знаково, що нагородження переможців відбулося напередодні Дня Героїв Небесної Сотні – теперішнього символу незламності українського духу та прагнення до свободи. Варто зазначити, що з часу Революції Гідності Конкурс став, як мріяв Петро Яцик, «не лише змаганням на знання української мови, а чимось значущим».

Організатори Всеукраїнського туру ХVІІ Міжнародного конкурсу української мови щиро бажали юним філологам творчого натхнення, успішного здійснення планів та задумів, зміцнення зусиль, спрямованих на утвердження високого авторитету України в міжнародному освітньому та науковому просторі.


 Доктор філологічних наук, професор,
завідувач кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.