Майже вся таємниця великої душі полягає в одному слові – «наполегливість»

По-справжньому вартісні речі рідко даються легко і зазвичай потребують ретельної підготовки, часу та наполегливої праці

 Усі люди, які досягли омріяних висот у житті,
щасливі однаково, але шлях до успіху у всіх відмінний.
(Перефразовуючи Льва Толстого)

ЧАСОПРОСТІР: 02 липня 2019 року. 10 година ранку. Засідання спеціалізованої вченої ради Д 76.051.07 Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

ПОДІЯ: захист кандидатської дисертації ТЕСЛІЦЬКОЇ Галини Іллівни «Семантика та синтагматика простих речень з напівпредикативними ад’єктивними компонентами в українській мові» (спеціальність 10.02.01 – українська мова). Ще одна «цеглинка» в розбудову Чернівецької синтаксичної школи!

МОДЕРАТОРИ:

  • голова спецради – доктор філологічних наук, професор ОСОВСЬКА Ірина Миколаївна, декан факультету іноземних мов ЧНУ;
  • вчений секретар – кандидат філологічних наук, доцент КОРОЛЬ Антоніна Анатоліївна.

УЧАСНИКИ:

  • члени спецради – доктори філологічних наук (зі спеціальностей 10.02.01 – українська мова та 10.02.04 – германські мови), професори;
  • офіційні опоненти – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови Запорізького національного університету ХРИСТІАНІНОВА Раїса Олександрівна, кандидат філологічних наук, доцент кафедри філологічних дисциплін початкової освіти Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка ТУРКО Ольга Василівна;
  • науковий керівник (тобто Я)));
  • усі зацікавлені розв’язанням актуальних питань українського синтаксису;
  • група підтримки.

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ РІВНІ:

  • мотиваційний (наявність стійкого інтересу до інтелектуальної діяльності); когнітивний (вияв креативності в інтелектуальній діяльності);
  • операційно-технологічний (володіння стратегіями виконання інтелектуальної діяльності);
  • метакогнітивний (здатність до саморегуляції інтелектуальної діяльності, до конструктивної критики та самокритики);
  • соціально-особистісний (вияв адаптивно важливих особистісних якостей, комунікабельності, толерантності, наполегливості в досягненні мети).

ЕМОЦІ́ЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ (EI) – емпатія, оптимістичність, самоповага, самоактуалізація.

 Учений секретар спецради звично оголошує матеріали особової справи здобувачки: «Тесліцька Галина Іллівна народилася 24 жовтня 1983 року в м. Вашківці Вижницького району Чернівецької області. Освіта вища: із 2001 по 2006 рр. навчалася на філологічному факультеті Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, одержавши по завершенню диплом магістра української філології з відзнакою.

З листопада 2006 р. працювала старшим лаборантом кафедри фізичного виховання, а з вересня 2017 року переведена на посаду старшого лаборанта кафедри сучасної української мови Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Починаючи з 01.11.2012 р. і по теперішній час навчається в заочній аспірантурі кафедри сучасної української мови ЧНУ. Склала кандидатські іспити: філософія – «добре», французька мова – «відмінно», спеціальність «Українська мова» − «відмінно».

У справі є копії 16-ти наукових публікацій із теми дослідження: із них 8 – опубліковано в наукових фахових виданнях України, 1 стаття – у періодичному виданні інших держав, 7 – у матеріалах і тезах доповідей на всеукраїнських та міжнародних наукових конференціях...».

Тим, хто захищав результати своїх багаторічних наукових пошуків, не треба переповідати порядок захисту дисертації: гострі запитання – відповіді по суті, принципові зауваження та перспективи на майбутнє, цікава дискусія – пояснення авторської позиції... А ще слова подяки всім, хто відгукнувся про автореферат і дисертацію, допомагав, підтримував, надихав, подекуди «повертав до тями», не ображався, розумів... Вдячність Господу Богу, батькам, родині, учителям, колегам, друзям.

1
7
3
4
5
2
6
8
9

Той шлях постійного пошуку й творчості, що його окреслюємо після студентської лави, тривалий і нелегкий, а звіт «про виконану роботу» – короткий, усього три години, які уміщують почасти роки. Увесь цей час Галина Іллівна не збивалася на манівці, хоч освітянська дійсність, на жаль, не особливо надихає на науково-дослідницькі «подвиги». Попри дисертацію, її цікавило все: зустрічі з письменниками, засідання наукового гуртка української мови, нагородження переможчів Міжнародних мовно-літературних конкурсів, захисти педпрактик, щорічні студентські конференції, заняття з абітурієнтами на підготовчих курсах, перевірка конкурсних робіт слухачів Буковинської Малої академії, робота в атестаційній комісії щодо встановлення рівня володіння державною мовою, змагання з волейболу. (за спортивну честь кафедри!). Напевно, тому після захисту їй доручили відповідальну ланку роботи – приймальну комісію, щоб не було «постдисертаційного синдрому» ))) Не можна отак відразу занурюватися у відпочинкову зону комфорту! ))))

1
2
3
4
5
6
7
8
9

ОТОЖ МРІЯ ЗБУЛАСЯ!!! І як винагорода за роботу та силу духу щонайменше два подарунки: з 1-го вересня – посада асистента кафедри та затвердження результатів захисту в переддень Дня народження (саме вчора, 23 жовтня, на офіційному сайті МОН України опублікували наказ № 1301 від 15.10.2019).

ЩИРО ВІТАЄМО, ГАЛОЧКО!!!

Якщо Ви уважно читали біографію Галини Іллівни на початку допису, то звернули увагу на три дати: 2006 рік – початок роботи в університеті, прикріплення до кафедри для написання дисертації, 2012 рік – вступ в аспірантуру й 2019 рік – успішний захист дисертації. Можна собі подумати: стільки років?.. чи й не досягнення! Але найбільший успіх Галини – це її СІМ’Я: люблячий чоловік ТЕСЛІЦЬКИЙ Юрій Петрович, колишній заступник декана з фізичного виховання факультету педагогіки, психології та соціальної роботи ЧНУ, а нині викладач фізкультури в Чернівецькому вищому комерційному училищі Київського національного торговельно-економічного університету, суддя у Федерації волейболу Чернівецької області, старший син ІГОР – учень 9-го класу і завзятий спортсмен, як його тато; шестирічна донечка-розумничка МАРІЧКА, яка вже готується до НУШу. Гарна буковинська родина освітян процвітає! [Батьки Галини й молодша сестричка МАРИНА – теж учителі. Тато – Ілля Георгійович – історик, мати – Марта Богданівна – український філолог, сестра – математик].

[Ліричний відступ]. Якось я надіслала Галині на вайбер вірш про осінь, а вона мені призналася, що любить ось ці рядки: 

А жінка в світ приходить для любові!

А жінка в світ приходить для любові!
Любити маму — поки ринка ще мала.
Любити лялю — тільки підросла.
А коли вперше стала на поріг —
Любити небо і м’який моріг,
Дім батьківський і квіти чорноброві,
Бо жінка в світ приходить для любові.

Вона росте — росте її любов,
Ростуть її бажання і надії.
І от приходять роки молодії,
І по землі вона не йде — несеться,
І прислухається до свого серця,
Що в гулі міст чи в шелесті дібров
Підкаже їй: — Прийшла твоя любов!

Це ж та любов, що перша і остання!
Такої ще ні в кого не було!
До неї підступить не сміє зло!
Вона яркіш, як сотня сонць, сія!
Вона твоя! Вона лише твоя!
Її тобі на сотню років стане!
Це та любов, що перша і остання!

І відшумить весільний водограй,
Та як же знову світу не радіти,
Коли народжуються в тебе діти!
І ночі всі недоспані дарма,
Коли воно лепече вперше: — Ма...
І ти — свята, і в тебе в серці — рай,
Хоч відшумів весільний водограй.

І от ідуть літа, літа, літа...
Годуєш всіх, сама, бува, голоднаІ
Часом нерви стримати не годна,
Та будеш захищати, як в бою,
Оту домашню каторгу свою,
Хоч сум торкає очі і уста,
І хоч ідуть літа, літа, літа...

А якби все те розпочати знов?
Але ж обід — щоденний — то любов!
Сорочка, чисто випрана, — любов.
І ночі, що не спала ти, — любов.
І пісня, що співала ти, — любов.
І квіти, що посіяла, — любов.
І очі правнуків ясні — любов.
Було б все так, якби почати знов.

Жіноча доля в світі — це любов!

 24.10.2019.23  24.10.2019.24

Дорога Галинко!
Любові Тобі від найдорожчих, теплих обіймів та цілунків, сонячних усмішок, добра і щастя!
Ніколи не зупиняйся на досягнутому! 
Бажаємо невичерпних сил, світлого розуму й креативних ідей для подальшого саморозвитку та самореалізації, гарного настрою, мрій і вірної удачі!

4

Із Днем народження!  

Доктор філологічних наук, професор,
завідувач кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.