Чернівецька синергія: Управління освіти міськради й Університет імені Юрія Федьковича

Якщо ваш план  на рік – садіть рис. Якщо ваш план на десятиліття – садіть дерева. Якщо ваш план на все життя – навчайте дітей (Конфуцій)

Прикметною подією першого дня листопада стала виробнича нарада, ініційована першим проректором Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Василем Олексійовичем БАЛУХОМ, що відбулася в Блакитній залі Alma mater. 

Фото 1
Фото 2
Фото 3
Фото 9

У засіданні взяли участь начальник Управління освіти Чернівецької міської ради Сергій Васильович МАРТИНЮК, начальник навчального відділу Ярослав Дмитрович ГАРАБАЖІВ, декани тих факультетів, що готують бакалаврів і магістрів зі спеціальності «Середня освіта», заступники деканів з навчальної роботи, голови методичних рад факультетів і завідувачі випускових кафедр. Зацікавлені представники крайової освіти разом шукали інноваційні ідеї для спільної співпраці в умовах сучасного реформування.  

01.11.2019 8

Серйозне обговорення майбутньої тривекторної конфігурації взаємодії Управління освіти – Заклади загальної середньої освіти – Університет розпочав проф. Василь Балух, акцентувавши увагу присутніх на тому, у якому стані перебуває нині синергія чернівецьких шкіл і класичного університету. Зокрема, йшлося про нові підходи в організації педагогічної практики (ознайомлювальної та «активної»), оновлення навчальних планів і робочих програм із курсів педагогічного спрямування відповідно до потреб сьогодення (по університету варто уніфікувати 1/4 кредитів педагогічних дисциплін), створення комфортних умов для широкого обміну професійним досвідом викладачів і вчителів на різнопланових заходах – науково-практичних конференціях, семінарах, майстер-класах, квестах, фестивалях педагогічних інновацій тощо. Окрім того, цікавою була інформація про новостворену Раду інноваційного розвитку університету, змін у порядку підвищення кваіліфікації (стажування) викладачів ЗВО та вчителів ЗЗСО тощо.

Іншим актуальним напрямом такої співпраці має стати поглиблення навчально-профорієнтаційної роботи з учнями ЗЗСО, результат якої полягатиме не лише у формуванні їхніх життєвих і професійних компетентностей, а і свідомий вибір закладу вищої освіти, де випускник здобуде сучасні якісні знання з обраного фаху, зможе самореалізуватися та почуватиметься щасливим. В умовах гострої конкурентності досягти окреслених цілей можна лише за умови скоординованої роботи всіх підрозділів ЗВО, а також у разі ефективної взаємодії (навчально-методичної, соціальної та гуманітарної) з органами управління освітою. Це, зрештою, і мінімізує бар’єр під час переходу абітурієнта до вищої школи.

08.06.2019 6

01.11.2019 9

 Сергій Мартинюк ознайомив присутніх із Проєктом договору про співпрацю між двома освітніми інституціями, зокрема, запропонував орієнтовний перелік шкіл для проходження педагогічних практик для всіх спеціальностей університету. Жваву дискусію спричинила інформація про майбутнє оновлення освітньої вертикалі в Україні: початкова школа – гімназії – ліцеї академічного або наукового профілів. За попередньою інформацією, з 39 ЗЗСО міста залишиться лише половина закладів, що мають відповідний кадровий і матеріально-технічний потенціал. Очевидно, що багатьом педагогам (і не лише шкіл!) доведеться докласти багато зусиль, щоб відповідати ліцензійним вимогам реформованих закладів (до речі, нині в міських ЗЗСО працює вже 14 кандидатів наук. Можна припустити, що через оптимізацію навчального процесу та скорочення професорсько-викладацького складу їх кількість щороку поповнюватиметься). Важливо, що С. В. Мартинюк оголосив орієнтовний список закладів загальної середньої освіти, у яких студенти зможуть проходити практику. Наприклад, для філологів-україністів базовими закладами визначено Чернівецька гімназія №1 імені Тараса Шевченка, Чернівецький міський ліцей№1, Чернівецька гімназія №7, Чернівецька гімназія №4 Чернівецької міської ради, Чернівецька гімназія № 2, Чернівецька спеціалізована школа I-го ступеня №7 Чернівецької міської ради, Чернівецька загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів № 27 Чернівецької міської ради.

Договір про співпрацю, що його підписано за результатами зустрічі, читай тут:

ЗАВАНТАЖИТИ PDF

Учасники наради дійшли висновку, що можливості професійної взаємодії відкриті не лише на рівні установ, а й у площині людського капіталу, який є потужним як у сучасних школах, так і в Чернівецькому університеті. І ще: обговорення освітніх проблем за круглим столом має бути не епізодичним, а системним. Отож продовження буде!

Участь у спільних освітньо-культурних і наукових заходах,
підвищення рівня мотивації та зацікавленості учнів у вищій освіті,
профільна орієнтація та скерованість на результат –
саме ці кроки стануть першими в майбутній співпраці.

Матеріали підготувала:

доктор філологічних наук, професор,
завідувач кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.