Що? – Інфомедійна грамотність. Де? – «МЕДІА&ВЧИТЕЛЬський кампус». Коли? – 29.12.2020!

Вивчай все не з марнославства, а задля практичної користі (Георг Крістоф Ліхтенберг)

Під час цікавезного вебінару «Інфомедійна грамотність як важливий складник професіоналізму вчителя», що його 29 грудня ц. р. провели за підтримки IREX in Ukraine та МОНУ організатори освітньо-дослідницького центру «МЕДІА&ВЧИТЕЛЬський кампус» Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка (платформа Google Meet), наша медіатренерка Наталія ПОНОМАРЕНКО жартівливо перефразувала відомий вислів Білла Гейтса в такий спосіб: «Якщо тебе немає в соціальних мережах, то ти не існуєш». Саме ця думка спонукала мене переглянути ФБ-сторінку авторки вебінару. Там із-поміж актуальних дописів і новин впали в око такі рядки-побажання:

і [душа] на хвойних зелених лапах
щоб засвічувала гірлянди...
26

Від цих слів ще яскравіше засяяли новорічні вогники на передсвятковому запрошенні до участі в онлайн-зустрічі, і ці відблиски засвітили голубі екрани моніторів у вечірніх Сумах, Бахмуті, Глухові, Івано-Франківську, Луцьку, Чернівцях…

 30.12.2020 1  30.12.2020 2

У заході взяли участь близько 60 науковців, викладачів коледжів, учителів, аспірантів, бакалаврів і магістрантів, які поставили собі за мету з’ясувати, що таке медіаграмотність, наскільки важлива вона у процесі підготовки майбутніх учителів і в практичній професійній діяльності сучасних педагогів.

Фото 1
Фото 2
Фото 3
Фото 9
Фото 4
Фото 5

Кандидат педагогічних наук Наталія Петрівна Пономаренко, опрацювавши значний обшир теоретичного матеріалу з проблематики вебінару, панорамно представила його (вербально й візуально за допомогою багатослайдової презентації) інфомедійному товариству, активно залучала кожного до співпраці, розумової та емоційної діяльності.

Вебінар був надзвичайно динамічним; у ньому модераторка вдало перемежувала теорію з практикою та ще й раз-у-раз додавала присмаку –інтригу,  жарт, влучний коментар, чіткий висновок до мовленого.

Особливий командний дух пройняв учасників заходу під час виконання оригінальних завдань, зокрема:

  • прикрасити віртуальну ялинку дарунком, назва якого починалась би з першої літери власного імені;
  • поділитися асоціаціями до кожної літери в слові «медіаграмотність»;
  • дібрати три характеристики-маркери, щоб створити хмаринку тегів до запитання «Яким має бути сучасний учитель?»;
  • дати відповідь на три запитання про особливості завершення 2020 року в Alma mater, на основі яких інтернет-ресурс згенерує заголовок матеріалу для часопису;
  • з’ясувати за світлиною, що то за місто України запрошує на гостини;
  • віднайти «помилки» художника-початківця, який, мовляв, поспішав завершити картину тощо.

Фото 4
Фото 1
Фото 2
Фото 3
Фото 9
Фото 5

microphone 1Основні топіки вебінару:

інфодемія, медіаосвіта, медіакультура, медійний текст, візуальний код, інтерпретація події, цензура, самоцензура, онлайн-шахрайство, цифрова безпека, соціальна толерантність, нова українська школа, педагог, учні, студенти, критичне мислення, нформаційна компетентність, онлайн-інструменти.

sepp 09

...Час сплив непомітно. Палко ♡ натхненно  творчо креативно! «Насичений інтерактивами, роботою з корисними онлайн-ресурсами, обміном безцінним професійним досвідом, обговореннями в чаті й дискусіями – саме таким видався цей передноворічний медіавечір!», – такий висновок підтримали всі зацікавлені учасники.

Фото 1
Фото 4
Фото 5
Фото 9
Фото 3
Фото 2

Щиро дякуємо чудовій медіакоманді за якісний супровід усіх наших активностей, підтримку та допомогу!
Окрема вдячність усім колегам за обмін думками, професійну дискусію, піднесену та святкову атмосферу заходу,
що панувала завдяки саме толерантному, чуттєвому та професійному підходу до навчання!


Довідково

✍️ Освітньо-дослідницький центр «МЕДІА&ВЧИТЕЛЬський кампус» – це науково-методичний підрозділ ресурсного центру професійного розвитку вчителя української мови і літератури СумДПУ імені А. С. Макаренка, що здійснює фахово-методичну, дослідницьку, освітньо-консультативну роботу для формування інфомедійної грамотності майбутніх учителів-тьюторів на засадах академічної доброчесності та міжрегіональної партнерської взаємодії, активно сприяє функціонуванню і популяризації вживання української мови в засобах медіа.
✍️  Керівник проєкту – Олена СЕМЕНОГ, доктор педагогічних наук, професор, завідувачка кафедри української мови та літератури СумДПУ імені А. С. Макаренка.


Матеріал підготувала
доктор філол. наук, проф. Олена КУЛЬБАБСЬКА
(Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича).
Світлини - з відкритих інтернет-джерел.

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.