Формула успішної інфомедійної комунікації: Я + ВИ = МИ З ВАМИ!

Труднощів більшає, чим ближче ми до мети. Утім, нехай кожен долає свій шлях, подібно до зірок, – спокійно, не поспішаючи,
але безперервно прагнучи до окресленої мети (І. В. Ґете)


alarm clock 1  09.01.2021, 14:00
television 1 Сервіс Zoom для проведення онлайн-конференцій
users 1  79 учасників творчого об’єднання «МЕДІА&ВЧИТЕЛЬський кампус»
map location Географія: Бахмут, Суми, Глухів, Лебедин, Полтава, Переяслав, Луцьк, Чернівці,
Житомир, Запоріжжя, Костянтинівка, Мирноград, Вінниця, Соледар, Кривий Ріг, Парасковіївка


Вебінар у форматі майстерки «ЧИЯК ВЗЯТИ УЧАСТЬ У КОНКУРСІ МЕТОДИЧНИХ РОЗРОБОК З ІНФОМЕДІЙНИМ КОМПОНЕНТОМ?» стартував нетрадиційно.
Спали на думку рядки Ліни КОСТЕНКО: 

Криши,
ламай,
трощи стереотипи!
Вони кричать, пручаються — ламай!
Стереотипи зламано вже на етапі афірмації (афірмація – це коротка фраза, яка містить позитивне твердження або установку і структурована лише від 1-ої особи однини). Наталія ПОНОМАРЕНКО, медіатренерка нашого воркшопу, відразу після привітання відмовилася від сугестії на зразок «Успіх – це моє кредо», «Я добре володію інформаційними технологіями», «Мене цікавлять творчі підходи до впровадження інфомедійних компонентів у сучасний навчальний процес»... Щоправда, усі ці твердження є істинними й не викликають жодних заперечень у зацікавленої авдиторії по той бік моніторів. Нам ще вчитися і вчитися (⊙ヮ⊙) Утім, у писемному й усному мовленні учасників професійного спілкування на перших хвилинах онлайн-зустрічі основний маркер егоцентризму Я поступився кооперативним дейктичним засобам – МИ, ВИ, МИ з ВАМИ. Це різдвяне диво трапилося під час виконання першого завдання, коли Наталія Петрівна запропонувала всім вирізати з паперу новорічні сніжинки-витинанки. «Чи й не дивина», – подумаєте Ви, шановний читачу. Типове завдання, типові інструменти й типовий матеріал... Але результат – дивовижний, особистісний, творчий! Так само можна запропонувати кільком філологам підготувати й провести урок на ту саму тему, і ми спостерігатимемо «щире змагання — визволитися з пут шаблону» (Іван Франко).  
article1437
 
Та годі. Облишимо сентенції і перейдемо до справи (⊙ヮ⊙)
Маючи скромний досвід у ділянці інфомедійної комунікації, пропоную Вам теж виконати завдання на спостережливість:

compose  Що змінилося у відеоряді, презентованому нижче, порівняно з попередніми нашими дописами про результати перших двох вебінарів?  

12.01.2021 1 12.01.2021 2   12.01

speaker 2  Так, правильно: розширилося коло наших модераторів.

До очільниці проєкту «МЕДІА&ВЧИТЕЛЬський кампус» – Олени СЕМЕНОГ, медіатренерки – Наталії ПОНОМАРЕНКО приєдналася ще одна спікерка – Маргарита НАДУТЕНКО, кандидат філологічних наук, науковий співробітник відділу лінгвістики Українського мовно-інформаційного фонду Національної академії наук України, керівник Загальноукраїнського центру словникарства. Маргарита Володимирівна акцентувала на важливості укладання словників активного типу на ґрунті сучасних лінгвістичних технологій, що охоплюють увесь цикл опрацювання фактологічної бази за допомогою комп’ютера: від формування корпусу мовного матеріалу до структурування на його основі нового словника. У цьому аспекті неабиякий інтерес викликав анонс віртуальної лабораторії «Мультимедійний словник з інфомедійної грамотності», яка об’єднала учасниками грантового проєкту, що його реалізує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX). Окрім потужного інформування, М. В. Надутенко представила онлайн-словники УМІФ НАН України, продемонструвала приклади вправ і завдань з основних розділів мовознавства, що інтенсифікують та урізноманітнюють навчальну діяльність учнів і студентів.

Фото 1
Фото 6
Фото 5
Фото 4

briefcase  У практичному кейсі вебінару науковці, викладачі, учителі, студенти, усі охочі одержали корисні методичні матеріали щодо формування медіаграмотності майбутніх педагогів (вербально й у чаті), виконали цікаві вправи з інфомедійним компонентом. Особливо пізнавально було у складі п’ятьох груп взяти участь у розпрацюванні вправ на інтерактивних онлайн-сервісах для уроків з української мови, української та зарубіжної літератур, обмінятися власним педагогічним досвідом та побажаннями.
Катерина ОБІДЕЦЬ презентувала на загал інтернет-ресурс Академії української преси, де педагоги, журналісти, студенти можуть ознайомитися з новинками науково-публіцистичної та методичної літератури з актуальних проблем інфомедіаграмотності. Покликання на сторінку: 
https://www.aup.com.ua/category/library/?fbclid=IwAR0IKt6ez_fq4gaKlDSBMaNIzEzHuBRBZtEw5zUnuv9wZZnZAh9-m_LVgNU

Отож нові актуальні теми, команда професіоналів і лідерів соціально-гуманітарної освіти, зв’язок теорії та практики, інноваційні форми, методи і технології навчання філологічних дисциплін – такий підсумок сродної праці учасників воркшопу.

Фото 5
Фото 4
Фото 6
Фото 1

smartphone 10 У фінішній частині вебінару (а за Ліною Костенко, кожен фініш – це, по суті, СТАРТ) професор Олена СЕМЕНОГ презентувала учасникам інфомедійних активностей
ПОЛОЖЕННЯ ПРО КОНКУРС МЕТОДИЧНИХ РОЗРОБОК З ІНФОМЕДІЙНИМ КОМПОНЕНТОМ ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ (термін проведення 11 січня – 4 лютого 2021),

з яким можна ознайомитися за покликаннями:

edit 1 Детальна інформація про конкурс на кращу методичну розробку з інфомедійним компонентом розміщено
на офіційному веб-сайті СумДПУ імені А.С.Макаренка: https://rctpd.sspu.edu.ua/media-vchytelskyi-kampus/polozhennia-pro-konkurs-metodychnykh-rozrobok.html?fbclid=IwAR1RbiiM_lERmT_Cz1hOv_t1Z9Xb4l9Z4gVOBKoy5sor7HhT6uGfZ7fubZY

edit 1 Зразок заявки на участь у конкурсі:     https://rctpd.sspu.edu.ua/images/campus/1.pdf

edit 1 Вимоги до оформлення методичної розробки (конспекту уроку, фрагмента уроку,
позакласного заходу), що подається для участі в Конкурсі  https://rctpd.sspu.edu.ua/images/campus/2.pdf

 

Фото 1
Фото 6
Фото 5
Фото 4
 

Читай! Знай! Дій! Перемагай!sepp 21

 Єдине щастя в житті – це постійне прагнення вперед (Еміль Золя)

Рішучості всім для кроків, сміливості для думки, творчого неспокою та успіху!

Матеріал підготувала
доктор філол. наук, проф. Олена КУЛЬБАБСЬКА
(Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича).
Світлини – зі сторінки «МЕДІА&ВЧИТЕЛЬський кампус»
https://www.facebook.com/groups/395980671639598

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.