Методична панорама інноваційної діяльності вчителя-словесника

Щоб віднайти відповідь на запитання: «Яка освіта нам потрібна?» спитаймо себе: «А в якому суспільстві ми хочемо жити?»
(Еухеніо Тіроні Барріос) 
 
Освітня галузь в Україні прямує шляхом інноваційного розвитку. А це вимагає від учителя змін у його педагогічній діяльності, у підходах до організації навчання в закладах загальної середньої освіти. Відповідно до Концепції Нової української школи освітній процес має бути організований так, щоб кожен учень / учениця відчували свою успішність та інтелектуальну спроможність. Безперечно, учитель має бути не «транслятором знань», а порадником, партнером, надійним плечем у навчанні учнів; а отже, його педагогічна діяльність має вибудуватися по-новому. Тому методична панорама з проблеми «Інноваційна діяльність учителя-словесника», яка уяскравилася на платформі Zoom 28 жовтня 2021 року за ініціативи Алли ТКАЧ – консультантки Центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради, членкині ради стейкхолдерів філологічного факультету ЧНУ ім. Юрія Федьковича, стала цікавою й корисною майстеркою для учителів-філологів Чернівецької міської територіальної громади. У заході в рамках підвищення кваліфікації взяли участь 33 учителі української мови та літератури й 18 учителів зарубіжної літератури, що буде засвідчено відповідними сертифікатами. Приємно було серед учасників вельмиповажного заходу побачити випускниць альма матер, нині вчитеів української мови та літератури Олену ПОП, Аліну МАКЕЄВУ.
 

Цікаве фахове спілкування науковців, викладачів, учителів, студентів ініціювали:

01.11.2021 1

Методична панорама мала на меті донести до її учасників сутність інноваційної діяльності сучасного вчителя та презентувати набутий досвід колег закладів загальної середньої освіти Чернівців щодо участі в всеукраїнських освітніх проєктах «Інтелект України» й «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» як результативних способів оновлення діяльності педагога.

Ще одна родзинка методичної панорами – колоборація, під час якої відбувся обмін досвідом учителів і викладачів вищих навчальних закладів. Із гостьовою доповіддю виступила Олена КУЛЬБАБСЬКА, професорка кафедри сучасної української мови Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Олена Валентинівна запросила присутніх вчителів-філологів до співпраці, до виформування професійної компетенції магістрантів спеціальності «Середня освіта (українська мова та література)». Доповідачка акцентувала увагу на пріоритетності й актуальності проблеми, винесеної на широке обговорення, адже, за словами професорки, удосконалюючи навички роботи з інноваційними технологіями, «ми разом робимо важливу справу – реформуємо мовно-літературну галузь»., готуємо учнів і студентів до майбутньої ефективної роботи в конкурентному середовищі. Окрім того, учасники заходу виявили готовність обговорити унікальність освітньо-професійної програми, затребуваність педагогів-філологів на регіональному ринку праці, умови для індивідуальної освітньої траєкторії , інтернаціоналізації діяльності на рівні викладачів і здобувачів освіти, проведення виробничої педагогічної практики тощо.

 30.12.2020 1  30.12.2020 2

Опрацювавши відповідні матеріали в Інтернет мережі, модераторка звернула увагу учасників заходу на основні аспекти, що дотичні до інноватики вчителя та викладача української мови та літератури.Розпочала онлайн-захід Алла ТКАЧ, яка у своєму виступі передовсім установила суть поняття «інноваційна педагогічна діяльність», що ґрунтується на осмисленні практичного педагогічного досвіду, орієнтована на зміну й розвиток освітнього процесу з метою досягнення вищих результатів, одержання нового знання, формування якісно іншої педагогічної практики. В основі такої діяльності педагогів лежить, звичайно, створення, утвердження, впровадження в практику роботи інновацій. 

1. Показники,  які визначають  готовність  педагога  до інноваційної діяльності:

усвідомлення вчителем потреби в запровадженні педагогічних інновацій у власній педагогічній практиці;
поінформованість про новітні педагогічні технології, знання новаторських методик роботи;
зорієнтованість на створення власних творчих завдань, методик, налаштованість на експериментальну діяльність;
готовність до подолання труднощів,  пов'язаних  зі змістом та організацією інноваційної діяльності;
володіння практичними навичками освоєння педагогічних інновацій та розроблення нових.

01.11.2021 2 2. Основні шляхи  оновлення педагогічної діяльності: 

✔ упровадження нових технологій навчання як результат інформальної освіти;
✔ вивчення педагогічного досвіду як джерела інноваційної діяльності;
✔ відвідування методичних заходів (семінари-практикуми, методичні фестивалі, панорами, педагогічні конференції, участь у Едкемп тощо);
✔ участь у експериментальній роботі;
 участь в освітніх проєктах різних рівнів тощо.
 

 3. Навчання по-новому. Технології, що відповідає ідеям НУШ: 

✔ технологія розвитку критичного мислення;
✔ інтерактивне навчання, зокрема проведення інтерактивного уроку з дотриманням його методики;
✔ технологія STEM-ОСВІТИ (STREAM-освіти).
 

Цікавими та змістовними були виступи спікерів онлайн-панорами:

Учителі української мови та літератури Чернівецького багатопрофільного ліцею № 4 Олександра КОЖУЛЕНКО, Олена ЛАКУСТА, Ольга РЯБА, зарубіжної літератури Тетяна ТОДОРІКО поділилися цінним досвідом як учасники всеукраїнського науково-педагогічного  проєкту «Інтелект України». Знані на Буковині та за її межами філологині зазначили, що робота в проєкті – це насправді методичний майданчик для побудови нового освітнього середовища й для учня, і для вчителя.
 
01.11.2021 4 
 Ірина ЧИФУРКО, керівник міського методичного об’єднання учителів української мови та літератури, учителька Чернівецької ЗОШ № 4, тренерка НУШ, розповіла учасникам онлайн-заходу  про всеукраїнський проєкт «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», у якому  бере участь 21 педагог закладів загальної середньої освіти Чернівців. Яна ПІНТЯК, учителька Чернівецької ЗОШ №11, тренерка НУШ, представила методичний арсенал від всеукраїнського проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», що практично допомагає вчителю в його реалізації, надає йому багате навчально-методичне забезпечення й сприяє у формуванні інформаційно-цифрової грамотності учнів. Усі напрацювання за проєктом є у вільному доступі на сайті МОНУ, ними можуть скористатися всі зацікавленні в одержанні нового досвіду педагоги різнотипних навчальних закладів.
01.11.2021 5
 На етапі рефлексії учасники заходу мали змогу пройти невеличке анкетування (самоаналіз) для виявлення готовності до інноваційної діяльності, а саме: чи є в їхній педагогічній діяльності бар'єри, які гальмують упровадження новітніх методів, прийомів і технологій.
 
01.11.2021 7
 

Подальших успіхів на шляху впровадження концепції Нова українська школа, вельмишановані колеги!
Щоденної мотивації та креативних ідей у реалізації інноваційного підходу в навчанні української мови та літератури!

За матеріалами блогу Алли ТКАЧ:
Інноваційна діяльність сучасного вчителя 
https://allatkach.blogspot.com/2021/10/blog-post_31.html#more

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.