Усе так просто не проходить – в серці струночка бринить. Про Андріїв вечір спогад в нашім серці буде жить!

Найскладніше почати діяти, усе інше залежить тільки від наполегливості (Амелія Ергарт)

Просим всіх на наше свято – 
Превелике, пребагате!
Від зірниці до зірниці
Хай лунають вечорниці!

За старих часів період із 01 по 20 грудня в народі називали «першою зимою». а з 21 по 31 – відзначали як «наступ корінної зими». І всіх цікавило питання: яким буде цьогорічний  студень, мостовик, стужайло, вітрозим, зимник, лютовій, хмурень, мочавець, андрієць? Свої спостереження українці узагальнювали в народних прикметах, опертих на прогнози погоди:

 snig  Грудень землю грудить, хату студить.

snig  Сніг у грудні глибокий — урожай високий.

snig  .Заступи грудня дверима, а він тобі вікном влізе...

Але є ще одна перевірена часом прикмета:

16.11.2019 1

якщо освітньо-дослідницький центр «МЕДІА&ВЧИТЕЛЬський кампус» кафедри української мови та літератури Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка розпочинає вервечку вебінарів з інфомедійної грамотності, перша й корінна зима може бути морозною, білосніжною або безсніжною, лютою, туманною, срібною, сивою, крижаною..., утім, вона однаково буде сонячною, іскристою, дзвінкою, веселою, незабутньою, рясною на зустрічі, по-товариськи теплою.

На щастя, не став для нас винятком і 2021 рік!

10 грудня під орудою доктора педагогічних наук, проф. Олени СЕМЕНОГ потужно стартували заходи нового грантового проєкту «МЕДІА&КАПСУЛИ». На ФБ-сторінці Олена Миколаївна написала: «МІСІЯ ЗДІЙСНЕННА! У нашій спільноті ми мріємо і діємо, щоб героїчна й оптимістична місія «Конкурентоздатний фахівець із високим рівнем м’яких навичок з основ інфомедійної грамотності» стала реальністю». На першому засіданні (13:00, платформа Zoom, понад 200 учасників) ТС «МЕДІА&ВЧИТЕЛЬ» презентували програму діяльності за грантом і підготовку навчально-методичних матеріалів для капсул «Медіаграмотність», «Критичне мислення», «Соціальна толерантність», «Стійкість до впливів, фактчекінг».

 30.12.2020 1 12.12.2021 2 

Потім охочі з усієї України, серед них науковці, журналісти, викладачі та студенти університетів і коледжів, учителі, учні, зацікавлені батьки, приєдналися до інфомедійних Андріївських вечорниць – майтер-класу «Журналісти й освітяни: простір коворкінгу». Викладачка Машинобудівного фахового коледжу СумДУ, доктор філософії Наталія ПОНОМАРЕНКО у співпраці з викладачкою Прилуцького педагогічного коледжу імені Івана Франка, доктором педагогічних наук Наталією ГРОНОЮ, застосувавши методологію IREX, вирішили «схрестити словесні мечі» у двобої ?, позмагатися в методичній вправності через презентацію медіавправ, завдань, роботу з онлайн-ресурсами.

16.11.2019 1Наталія Вікторівна ГРОНА з першої хвилини заінтригувала інформацією, що в близькому часі понад 60% найпопулярніших професій будуть пов'язані з віртуальною реальністю та космосом, а 99% робочих місць – з автоматизованим режимом. «Ми перебуваємо в розпалі цієї величезної зміни, що вплине на всі рівні суспільства» (Фейт Попкорн). Але не будемо песимістами: футурологи все ж переконані, що, усупереч сформованим стереотипам про заміну людської праці роботами, у перспективі однаково залишаться професії, пов'язані з діяльністю людини, її здатністю виражати почуття і емоції. Отож місія закладів освіти різних типів –  підготувати учнів і студентів до опанування знань, умінь і навичок фахівців, за якими будуть полювати роботодавці та стейкхолдери в найближчому майбутньому.


 30.12.2020 1 12.12.2021 2

 30.12.2020 1 12.12.2021 2

В інтелектуальній та емоційній співпраці зі спікеркою від освітян ми обговорили актуальні проблеми сьогодення:

✅  Що таке медіатекст і які його особливості.
✅ Які види медіатекстів виокремлюють сучасні науковці.
✅ Як ефективно й небезпечно працювати з медіатекстами на заняттях із філологічних дисциплін.
✅ Чи можна використовувати фейсбук та інші популярні застосунки з навчальною метою.
✅ Які види вправ і завдань будуть цікаві здобувачам освіти (наприклад,  онлайн-екскурсія «Дорогами Прилуччини»).

«Справді, авторитет сучасного вчителя значною мірою залежить не від суми знань, якою він опанував, а які пріоритети визначив у своїй діяльності» (Наталія ГРОНА).

8
9
20
1
12.12.2021 10 Copy


16.11.2019 1Наталія ПОНОМАРЕНКО, наша тренерка зі інфомедіаграмотності, додала позитивних емоцій у спілкуванні:

✅   узагальнила правила цифрового листування, у т. ч. через цитування Тараса Шевченка, Ліни Костенко, Юрія Іздрика, Сергія Жадана, Василя Стуса й Василя Симоненка;
✅   вдалася до бліц-опитування «Правила 
 нететикету»,
✅   провела психологічний тренінг «Як змінюються емоції користувача соціальних мереж унаслідок порівняння обробленої фотографії зі справжньою», 
✅  запросила учасників сходин поворожити на калиті (Андріївські ж бо вечорниці!).

1
20
9
8

Без сумніву, шановні читачі, вас цікавить, хто ж здобув перемогу у запеклому двобої? Освітяни? Журналісти? Правильна відповідь така:

Це був НЕ БІЙ двох титанів! Ми, затамувавши подих, споглядали спів-ДІЮ, спів-ТВОРЧІСТЬ і спів-КРЕАТИВНІСТЬ титанів «сродної» праці! І не лише споглядали, а й долучалися до всіх активностей, практикувалися на різних освітніх платформах, накреслили свою траєкторію інфомедійного успіху!

Відкритий мікрофон ?

«В українському суспільстві вчителям заздрять хіба що через довгу відпустку.... Але ніхто не заздрить їм через роботу, бо працюють вони і в робочі дні, і у відпочинок .... Та ще й із купою дітей у голові ..... 
Хм, а знаєте я по-білому заздрю вчительській роботі, коли в освітянина сяють очі! Коли на вчительську майстерку приходять підтримати педагога її вихованці! Коли освітянка надихає своєю роботою на вдосконалення... Коли її робота – взірець! І таким учителем є філологиня Алла Баєва, яка сьогодні провела неперевершений воркшоп «Дебат-клуб  "МЕДІА&УЧЕНЬ"!», – із захопленням написала на своїй ФБ-сторінці Natalia Ponomarenko. Її думку підтримав кожний, хто перейшов на третю Zoom-локацію сумчан і став учасником цікавезного майстер-класу.

 Якщо використати лаконічні номінації, то я б назвала наше знайомство з учителем української мови та літератури КУ «Сумська гімназія №1» м. Суми Сумської області Аллою Василівною БАЄВОЮ так: 

«Це зветься досвід, витримка і гарт» (Ліна Костенко).

16.11.2019 1

Модераторка професійно й динамічно:
✅ представила на загал концепцію дебатного клубу «МЕДІА&УЧЕНЬ», звернувши увагу на актуальність проєкту, його ідею, учасників, ресурси для досягнення мети й результатів навчання тощо;
✅   звернула увагу Zoom-авдиторії на необхідність розрізнення фактів і суджень,;
✅  актуалізувала знання про способи подання інформації на квазісторінках у соціальних мережах (наприклад, продемонструвала акаунт «Мавка», у якому бракувало відомостей про власника, розміщено незбіжні світлини про ту саму особу, додано коментарі лише від одного підписника).
✅ Неймовірно цікавою була демонстрація вправ, що їх уже успішно апробовано на уроках словесності («Факт чи судження», «Досліджуємо інформацію про власника акаунту», «Соціальні мережі. Практикуй! Тренуйся!!», «Чек-лист», «Медіа&Шерлок», «Інформаційна бульбашка» (P.S. Шановна Алло Василівно, ми зауважили, що у Вашій презентації ще багато «інфомедійних капсул», окрім тих, про які йшлося на майстерці. Отож далі буде! ? З нетерпінням чекатимемо!).

Зрозуміло одне: за легкістю, професійним викладом матеріалу, за практичними родзинками прихована мозольна праця ВЧИТЕЛЯ-НОВАТОРА!

Відкритий мікрофон ?

Алла Баева: «Увесь тиждень був надзвичайно багатим на події, зустрічі, емоції, інколи відчувала крила й підносилася вгору, інколи брали сумніви, але вперто йшла вперед. Про що я? Про самореалізацію, спілкування й про важливість людей у нашому житті. Вчора була фінальна точка цього складного тижня, яка, о диво!, стала стартом для нових ідей. Я неймовірно радію тому, що в моєму житті з’явилися люди, які допомогли інакше подивитися на свою діяльність, на світ, які не просто пояснили-розтлумачили-показали, що таке медіаграмотність, а ще й надихнули, підтримали, повірили в мене! Дякую командам проєкту «Вивчай і розрізняй!» та команді грантового проєкту «Медіакапсули» – ви неймовірні!! Рухаємося далі! Попереду ще так багато цікавого))

1
20
9
8

Час промайнув непомітно.
 Було Натхненно❗️Творчо❗️Креативно❗️Інноваційно❗️

 12.12.2021 15
Що залишилося у практичному кейсі кожного учасника інфомедійних вечорниць? 

 ?усвідомлення важливості змін у мовно-літературній освітній галузі;
?потреба в поширенні методології IREX для формування у здобувачів освіт м’яких навичок критичного мислення з основ інфомедійної грамотності;
?переконання в необхідності організації системної роботи з виформування компетентностей інфомедійної грамотності (соціальна толерантність, стійкість до впливів, фактчекінг, інформаційна грамотність, цифрова безпека, візуальна грамотність, інноваційність, розвиток креативності);
?поцінування практичного досвіду вчителів і викладачів щодо впровадження інфомедійної грамотності в українських закладах освіти під час безпосередньої роботи в авдиторії, у гуртковій роботі та заходах позашкілля;
? методичні цікавинки;
? досвід організації онлайн-коворкінгу та вебінару.

images 1 А ще...

❗️ нові друзі 
❗️ окриленість від спілкування з однодумцями
❗️ бажання творити й бути успішними
❗️яскраві враження та емоції
❗️
святковий піднесений настрій    
❗️ сертифікат учасника  майстер-класу (прикметно, що його надіслали того самого дня!)                                                                                

Щиро дякуємо натхненникам, організаторам і учасникам масштабного й велелюдного дійства
в рамках грантового проєкту «МЕДІА&КАПСУЛИ»!

Із цілого серця бажаємо,
Щоб родила щедро нива,
Щоб у хаті все, як слід,
Щоб довіку був щасливий
Медіарозумний рід!

21

 Довідково

Проєкт «МЕДІА&КАПСУЛИ» є складником міжнародного проєкту «Learn to Discern in Schools - National Rollout // Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність національне розгортання», що його виконує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольств США та Великої Британії, у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією Української преси.
Керівник проєкту – Олена СЕМЕНОГ, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри української мови та літератури Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка.
Регіональна координаторка IREX у Чернігівській та Сумській областях – Олександра РОЗУМІЄНКО. 


Матеріал підготувала
доктор філол. наук, проф. Олена КУЛЬБАБСЬКА
(Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича).

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.