Суми – Тернопіль – Чернівці: День єднання в освітньому просторі Нової української школи

Освіта неможлива без науки, наука неможлива без освіти (Борис Патон)

alarm clock 1  17.02.2022, 16:00
television 1 Сервіс Zoom для проведення онлайн-конференцій
users 1  85 учасників методичного онлайн-івенту для педагогічних працівників


 Книжку сприймаємо на зір (погляд на оправу),
на дотик (беремо до рук),
на слух (шелест сторінок),
відчуваємо запах (фарби, давнини),
врешті, смакуємо поживу для душі,
оцінюємо стиль автора.
Електронна книжка  – у віртуальному, а не відчуттєвому світі
(Андрій СОДОМОРА)

Завершення цьогорічної зими на Буковині видалося напрочуд теплим не лише за плюсами на стовпчику термометра, а й за дружньою атмосферою у спілкуванні людей, залюблених у рідне слово і свій педагогічний фах. 17 лютого 2022 року відбулася довгоочікувана для філологів Буковини подія – методичний онлайн-івент, ініційований КЗ «Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області» за підтримки тернопільського видавництва «АСТОН» (модератори – методист науково-методичного центру суспільно-гуманітарних дисциплін та міжнародної інтеграції ІППОЧО Євгенія КВІТЕНЬ та Анна ЛАЗАРКО, спеціаліст зі зв'язках видавництва «АСТОН» з громадськістю.

 У цей день паралелі й меридіани на освітній мапі об’єднали україністів Сумщини та Чернівеччини, які сконцентрували свою увагу на актуальній темі – «Навчання української мови у 5 класі в контексті реалізації Концепції Нова українська школа». Авторський колектив у складі науковців Сумського державного університету імені А. С. Макаренка – доктора педагогічних наук, професора, завідувача кафедри української мови і літератури Олени СЕМЕНОГ і кандидата педагогічних наук, доцента кафедри української мови і літератури Тетяни ДЯТЛЕНКО, спеціаліста вищої категорії, учителя початкових класів, КУ «Сумська ЗОШ І–ІІІ ступенів № 23» Валентини ВОЛНИЦЬКОЇ та учителя-методиста української мови й літератури Шосткинської гімназії, учасника пілотного проєкту щодо впровадження в базову середню школу ідей НУШ Михайла БІЛЯСНИКА – презентували комплекс нових навчальних видань: підручник, навчальний посібник «Українська мова» (у 3-ох частинах), календарно-тематичне планування (у 2-ох частинах) і «План-конспекти уроків».

 30.12.2020 1

 

17.02.2022 13

Nota bene ❗️  Ознайомитися з усіма апробаційними матеріалами наших колег-сумчан та
з відео «Сторінками шкільного підручника» можна за покликанням:
https://aston.te.ua/catalog/pilotuvannia-osvitnikh-materialiv/

 Учасники онлайн-зустрічі щиро привітали поважних гостей із наданням їхньому підручнику «Українська мова. 5 клас» грифа «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» й налаштувалися на професійний дискурс, оскільки саме вчителі після низки всеукраїнських презентацій пілотних навчально-методичних матеріалів обиратимуть підручники, що їх підготовлено за новим Державним стандартом базової середньої освіти у Новій українській школі і за якими з 01 вересня будуть навчатися п’ятикласники й п’ятикласниці.

16.11.2019 1

 

Підручник реалізує модельну навчальну програму (автори-укладачі – Ніна ГОЛУБ і Олена ГОРОШКІНА, Інститут педагогіки НАПН України), що забезпечує всім учителям-філологам академічну свободу у способах представлення навчального матеріалу як у підручнику, так і безпосередньо під час уроку (текстове формулювання правил і винятків або графічне – за допомогою таблиць, схем, алгоритмів тощо), у виборі методів і прийомів навчання, рангування вправ і завдань за метою, складністю тощо. Основне в цьому процесі – досвід і професійна інтуїція педагогів.

Щодо педагогічного досвіду, то в кожного співавтора нового підручника він надпотужний (детальніше про колектив авторів тут: https://www.youtube.com/watch?v=KGrDLx1oVCw), тому й з’явилася потреба та бажання поділитися ідеями й напрацюваннями з іншими освітянами та, окрім того, у процесі обговорення, у ході численних вебінарів дослухатися порад і побажань усіх зацікавлених у якісній сучасній мовно-літературній освіті колег.  

Nota bene ❗️ Лаконічно мовою констатацій

 

  icon 48 apply Основна концепція презентованого підручника – мовна неперервна освіта на засадах педагогічного партнерства:

початкова школа – базова середня школа – старша (профільна) школа – заклади професійної освіти або фахової передвищої –
університет – лінгвістична самоосвіта впродовж життя.

 icon 48 apply Гасло нового видання: НАВЧАТИ – УДОСКОНАЛЮВАТИ – НАБУВАТИ ДОСВІДУ! (до речі, цим мотиваційним висловом починається кожен параграф).

icon 48 apply В основі підручника – практико-орієнтований підхід, текстоцентризм, формування емоційного ставлення до виучуваного матеріалу та «м’яких навичок» (критичне мислення, інфомедійна грамотність,  уміння працювати в команді, лідерство тощо).

 icon 48 apply Якщо, за Іваном Франком, «Живий язик можна й треба студіювати як живу рослину, але не можна і не слід засушувати і закопувати в мертві правила і формулки», то й автори поставили собі за мету на кожному уроці (!) через дієвий методологійний інструментарій забезпечити взаємонаправленість, взаємодію змістових ліній:

  • мовної (передбачає засвоєння лінгвістичних понять конкретної теми),
  • мовленнєвої (робота над розвитком зв’язного мовлення та мовленнєвими жанрами, наприклад, привітання,  згоди / незгоди, СМС-повідомлення тощо),
  • соціокультурної (усі запропоновані вправи, лексичний матеріал відповідають одній темі, наприклад: «Духовні та матеріальні цінності українців»).

Це прагнення спонукало систематично апробовувати дібраний і чітко структурований матеріал кожного параграфа з учнями двох пілотних 5-их класів Шосткинської гімназії. (На нашу думку, це обґрунтоване й виважене рішення, оскільки воно дало змогу скоректувати формулювання деяких правил, адаптувати теоретичний матеріал, увиразнити ілюстративний компонент до певних вправ і завдань, унаочнити виклад графічним матеріалом, а також цікавими для «покоління Альфа» покликаннями на освітні платформи, інфомедійні ресурси, малюнки й репродукції).

icon 48 apply Родзинками презентованого підручника є «Сходинки успіху» (можливість формульного оцінювання, а також самооцінювання та взаємооцінювання), ігрові технології («Так чи Ні», «Редактор», «Кмітливий» тощо), анімовані персонажі (наприклад, Буквенята) та «Читання з маркуванням» для вдосконалення читацької компетентності, адже: 

Прочитати багато – легко. Прочитати мало, але багато з прочитаного взяти – важко (Андрій СОДОМОРА).

icon 48 apply Інноваційними є рубрики «Мовленнєвий практикум», «Мовний практикум» і «Дослідницька лабораторія», що вможливлюють як індивідуальне навчання, так і групове.

icon 48 apply Прикметна особливість підручника – ретельно розпрацьований апарат орієнтування для учнів: імперативні піктограми (наскрізні умовні позначки), як-от: «Пригадаймо! Запам’ятаймо», «Твори сміливо й вільно», «Спілкуймося: створюйте діалоги, обмінюйтеся думками!» тощо.

icon 48 apply Окреме слово про поліграфічне оформлення підручника – сучасне, яскраве, таке, що відповідає психологічним і віковим особливостям п’ятикласників. Респект видавцям!

5
8
7
6
4
2


 Під час відеоконференції Олена Миколаївна прикрашала комунікацію екскурсами в семантику слів-позитивем, наводила влучні вислови філософів, письменників, мовознавців,  лінгводидактів. Добірне слово огортало нас аурою добра, мудрості і єднання навколо константного: Україна – мова – школа – учень – учитель. Отож і ми підхопимо цю ініціативу, процитувавши її Наставницю – професора Любов Іванівну МАЦЬКО: 

Українська мова – це не лише навчальний предмет (хоча і предмет), а це ще й у першу чергу сфера та засоби пізнання світу, сфера і засоби формування особистості. Це шлях уходження в культуру.

Щиро дякуємо організаторам і спікерам за обмін думками й досвідом, практичні кейси та поради,
мотивацію до спільних професійних пошуків, яскраві емоції!

02.12.2018 4

Упевнені, презентований підручник  «Українська мова. 5 клас» О. М. Семеног, Т. І. Дятленко, В. В. Волницької, М. Д. Білясника невдовзі триматимуть у руках учні всіх регіонів України. І не лише триматимуть, а й відкриватимуть із ним
глибини української мови.

17.02.2022 1

Дорогі ґазди й ґаздині нашої зустрічі!
Абéсте дýжі булú / шо ви так фáйно оц:ý робóту зробúли!!!


Доктор філологічних наук, професор кафедри сучасної української мови
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.