Педагогічна синергія: гостьова лекція проф. Ольги Копусь «Організація освітнього процесу у ЗВО»

Плідна та взаємовигідна співпраця ґрунтується на взаємоповазі та довірі один до одного (Андерс Фог Расмуссен).

 Жорсткі реалії та виклики сьогодення зумовлюють об’єктивні зміни в сучасній українській освіті. Зокрема функціювання системи освіти в умовах воєнного стану характеризується інтенсивним пошуком нових підходів до навчання, інноваційних форм організації процесу неперервної освіти, ефективних педагогічних та інформаційних технологій. «Для реалізації реформ в галузі освіти й науки надважливим є партнерство закладів освіти», – констатував на засіданні Стратегічної сесії керівників ЗВО 01 березня 2023 року Президент НАПН України Василь КРЕМЕНЬ.

Творча партнерська взаємодія пронизує діяльність Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського. Як-от 01 грудня ц. р. у Чернівецькій обласній військовій адміністрації відбулася зустріч лідерів Студентських рад обох закладів вищої освіти, під час якої обговорили можливості академічної мобільності для студентів Чернівецької області й Університету Ушинського, запланували кілька спільних освітніх та громадських проєктів щодо діяльності органів студентського самоврядування.

06.02.2024 3

А 06 грудня 2023 року студенти-філологи, які вивчають курс «Методика викладання української мови в закладах вищої освіти» (викладач – проф. Олена КУЛЬБАБСЬКА), мали змогу прослухати гостьову лекцію доктора педагогічних наук, професора кафедри української філології і методики навчання фахових дисциплін Ольги Антонівни КОПУСЬ, першого проректора з навчальної та науково-педагогічної роботи ДЗ «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського». Зустріч лекторки зі здобувачами освітніх програм спеціальності 014 «Середня освіта (українська мова і література)» та 035 «Філологія» першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівнів вищої освіти відбулася на платформі Google Meet.

Тема лекції – «Організація освітнього процесу в закладах вищої освіти» – актуальна з огляду на особливості функціювання системи освіти в умовах воєнного стану в Україні, що зумовлює інтенсивний пошук нових підходів до навчання, інноваційних форм організації процесу неперервної освіти, ефективних психолого-педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій тощо.

1

Ольга Копусь з опорою на нормативно-правову базу визначила ключове поняття «система освіти», сконцентрувавши увагу авдиторії на її видах і формах, складниках і рівнях, а також обґрунтувала правові засади функціювання різнотипних закладів освіти в умовах автономії та інтеграції з ринком праці.

 06.02.2023 2 1

 06.02.2023 2 2

Наступна частина лекції викликала неабияке зацікавлення слухачів, оскільки поєднала теоретичний виклад («Дистанційне навчання – сучасна освітня технологія», «Основні форми онлайн-комунікації») та практичні аспекти щодо критеріїв вибору вебсередовища, зокрема засобів взаємодії суб’єктів дистанційного навчання (Google, електронні пошти Gmail та Outlook, відеоконференції Google Meet і Teams, хмарні сховища Google Диск та OneDrive, онлайн-інструмент графічного дизайну Canva тощо), інтерактивних методів навчання української мови в ЗВО. Інформацію спікерки увиразнили три мультимедійні презентації, QR-коди та інші корисні покликання. 

 07.12.2023 1

 07.12.2023 2

 07.12.2023 9

 07.12.2023 8

 \07.12.2023 12

 07.12.2023 5

 07.12.2023 6

 07.12.2023 7

 Окрім того, викладачі й студенти мали змогу ознайомитися з функціоналом центру для командної роботи Teams, який ефективно використовують здобувачі вищої освіти в Університеті Ушинського (чат для нарад, файлообмінник та корпоративні програми).

На лекції Ольга Копусь ініціювала діалог із студентами-філологами щодо анонсованої реформи ЗВО (за проєктом Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій школі»), переваг і недоліків дистанційної освіти (синхронного / асинхронного режимів навчання).

Щиро вдячні високошановній Ользі Антонівні Копусь за панорамне висвітлення освітніх проблем і дієвих заходів, що забезпечують рівний доступ до навчання під час воєнного стану, створюють передумови для утримання студентів і педагогів у сфері впливу української системи освіти.

Дякуємо Збройним Силам України за можливість навчатися, працювати, жити.

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.