Крила книги – наші крила: презентація посібника з методики навчання української мови

Розгорнута книга – як розпростерті крила. Я заглиблююсь у ній й відчуваю, що крилатію сам (В. Базилевський).

 9 квітня у Херсонському державному університеті розпочала свою роботу ІІІ Всеукраїнська методична майстерня сучасного вчителя-словесника. Упродовж трьох днів на платформі Zoom відбуватимуться лекції та майстер-класи для науково-педагогічних працівників, майбутніх учителів української мови й літератури та всіх поціновувачів слова.

Організатори марафону 

organizatory

УСЕУКРАЇНСЬКА МЕТОДИЧНА МАЙСТЕРНЯ СУЧАСНОГО ВЧИТЕЛЯ-СЛОВЕСНИКА – традиційний захід, який об’єднує науковців, викладачів, вчителів та здобувачів освіти багатьох провідних закладів вищої освіти з усієї країни. Символічно, що першою спікеркою майстерні була українська випускниця Чернівецького державного університету, відома мовознавиця, лінгводидакт, доктор педагогічних наук, професор кафедри української і слов’янської філології та журналістики Марія Іванівна ПЕНТИЛЮК, яка, приймаючи вітання з Днем народження, поділилася сокровенними спогадами: «Я прийшла в школу, ще не будучи в школі, і присвятила своє життя тому, що панувало в моєму серці – любові дітям». У своїй доповіді спікерка чітко окреслила нові аспекти розвитку української лінгводидактики в умовах реформування сучасного освітнього простору.

 

09.04.2024 2

 jpg.jpg

Також у межах майстерні учасники мали змогу долучитися та прослухали цікаві й актуальні виступи:

16.11.2019 1

Micдоктора педагогічних наук, професора, завідувачки кафедри української мови і літератури Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка Олени СЕМЕНОГ, яка розповіла про етноестетику мови української родини;

Micучительки української мови й літератури, заступниці директора з навчально-виховної роботи Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №24 із поглибленим вивченням математики, фізики та англійської мови Херсонської міської ради, спеціаліста вищої категорії Світлани АХМАД. Оскільки в доповіді йшлося про цифрові інструменти дистанційного уроку української мови, то презентовані матеріали викликали неабияке зацікавлення;

Mic доктора педагогічних наук, професора Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (м. Київ)  Олени ПОПОВОЇ, яка провела майстер-клас із аналізу поетичного тексту;

Mic  доктора педагогічних наук, професора, завідувачки кафедри української мови і літератури Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського Лілії РУСКУЛІС. Фокус доповіді: «Інфографіка: види, функції, усемережеві сервіси для створення».

Micучительки української мови та літератури Херсонського НВК «Дошкільний навчальний заклад ‒ спеціалізована школа з поглибленим вивченням англійської мови І ступеня – гімназія» №56 Альони Савостіної. Тема: «Інструментарій сучасного уроку української мови» та її колеги Марії ШПОНЬКИ, яка поділилася досвідом створення інтерактивних ігор у програмі Wordwal, а також розкрила потенціал онлайн-дошкаи (Padlet) в сучасному освітньому процесі.  

 

                              Кожну доповідь уяскравлював багатий відеоряд:

 

 09.04.2024 1

 jpg_copy_copy_copy.jpg

 09.04.2024_3_copy_copy_copy.jpg

 screenshot_40_copy.jpg

 15.04.2024 1

 15.04.2024 2

 Окрема яскрава сторінка дайджесту ІІІ Всеукраїнської педагогічної майстерні – презентації нових лінгвометодичних видань, у яких узяли участь викладачі кафедри сучасної української мови Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича проф. Олена КУЛЬБАБСЬКА і доц. Наталія ШАТІЛОВА.

Співдоповідачки представили концепцію навчального посібника «Крок у професію. Методика навчання української мови у вищій школі», схарактеризувавши його структуру та змістове наповнення. Зокрема, відзначили, що навчальна книга відповідає поліфункційній моделі та покликана розвивати професійні компетентності студентів, які навчаються за освітніми програмами 035.01 «Філологія (українська мова та література)» та 014.01 «Середня освіта (українська мова та література)» на другому (магістерському) рівні вищої освіти.
Видання охоплює вісім розділів, кожен із яких містить «Дорожню карту дистанційного навчання», «Теоретичний контент» (дає змогу повторити й доповнити матеріал лекції) і «Методичний практикум» (охоплює систему традиційних та інтерактивних завдань для індивідуального й колективного виконання).
Репертуар різноманітних практичних завдань забезпечує здобувачам освіти академічну свободу у виборі індивідуальної освітньої траєкторії, виформовує вміння обґрунтовувати й обстоювати власну позицію під час дискусій і соціологічних опитувань, уяскравлює творчі здібності, розвиває науково-дослідницьку компетентність у процесі підготовки до інтерактивних колоквіумів, дайджестів і круглих столів. Довідковий підрозділ посібника рекомендує основну й додаткову літературу – наукову та навчальну, корпус навчально-методичних посібників і лексикографічних праць (із-поміж них значна кількість інтернет-джерел).

Фрагменти презентації, підготовленої доц. Наталією ШАТІЛОВОЮ

 15_04_2024_2.jpg

 15_04_2024_3.jpg

 15_04_2024_4.jpg

 15_04_2024_5.jpg

 15 04 2024 6

 15 04 2024 7

 Авторки зробили акцент на ефективній організації самостійної роботи магістрантів, що має на меті розвивати їхнє критичне мислення, мовнокомунікативні компетентності, «м’які» навички на ґрунті інноваційних підходів і коучинг-технологій. Для магістрантів, аспірантів, викладачів закладів вищої та фахової передвищої освіти, які навчають української мови як рідної, державної або іноземної.


 Довідково:

Кульбабська О. В., Шатілова Н. О. Крок у професію. Методика навчання української мови у вищій школі : навч. посібник. Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2022. 384 с.
ISBN 978-966-423-707-6 

15 04 2024 8

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.