Пам’ять – категорія незнищенна

Світле сподвижництво в ім’я науки не буває непоміченим – справа науковця живе навіть після того, як сама людина відійшла в інший світ...

Зупинись. Підійди. Скажи.
І розрадь. І прости. І подай.
Не розтрать. Подаруй. Збережи.
Не забудь. Дорожи. Пам’ятай.
Ніна Царук (Гуйванюк).

У цю «гарячу» пору студенти-філологи ЧНУ імені Юрія Федьковича звітують про результати своєї наукової роботи, захищаючи курсові й дипломні проекти, беручи активну участь у щорічних студентських наукових конференціях, репрезентують свої знання не лише державної української мови, але й латини, польської, чеської...

У цей відповідальний момент прийнято визначати доробок видатних учених, чиї імена уславилися в історії світової та вітчизняної лінгвістики, збагатили україністику оригінальними ідеями та відкриттями, окреслили пріоритетні напрями та сформували наукові школи.

Степан Смаль-Стоцький... Василь Сімович... Іван Чередниченко... Іларіон Слинько, якому 19 червня виповнюється 105 років від дня народження... Костянтин Герман... Ніна Гуйванюк... Для всіх них (та й багатьох інших, кого не названо) життєдайним джерелом стала українська мова, яка за своїми виражальними можливостями, лексичним арсеналом, стрункістю граматичної системи, багатством ритміко-емоційних та експресивних малюнків, інтонаційних видозмін фрази належить до найрозвиненіших мов світу. Ці професори кафедри української мови заклали надійний підмурівок для розвитку синтаксичної школи Чернівецького університету.

У курсі «Основи мовознавчих досліджень» студенти звернули увагу, що 1972 р. зразково захистила дипломну роботу «Образне слово в українській народній пісні» Ніна Гуйванюк, яка єдина з-поміж студентів українського відділення того року отримала диплом спеціаліста з відзнакою, без жодної четвірки в залікові книжці. Філолог за покликанням, відомий український мовознавець, європейський професор, завідувач кафедри сучасної української мови Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (1996–2013 рр.), понад 30 років працювала вона в рідній альма-матер, будучи натхненником і сподвижником численних добрих справ. І нині за ініціативою Інеси Степанівни Макар (Гуйванюк), доцента кафедри румунської та класичної філології, кращим студентам кафедри сучасної української мови подаровано монографії Ніни Василівни «Слово – Речення – Текст», «З голосу мами» та біобібліографічний покажчик «Oculus vitae sapientia», зокрема: за добрі знання латини відзначено першокурсників (103 гр.), за активну участь у студентській конференції та успіхи в ділянці ідіостилістики – студентів 302 і 402 академічних груп. Той, хто складе іспит із синтаксису сучасної української мови на «Відмінно», поповнить власну бібліотеку монографією «Нерозкладні компоненти у структурі речення» (у співавторстві з О. В.  Максим’юк).

Невблаганно спливає час, знову й знову доводячи істину:
після відходу у Вічність справжнього Вченого залишаються насичені оригінальними ідеями праці й вдячні учні.

Ті зерна, які Н. В. Гуйванюк посіяла, упали на добрий ґрунт і проросли багатим урожаєм. Отож маємо в ці дні нагоду низько вклонитися Людині, Науковцю, нашому дорогому Вчителеві і Просвітнику – та, узявши все з її мовознавчої спадщини, продовжити ті наукові дослідження, які вона розпочала й на які благословила нас:

Пізнати Слово – образ, рух, політ,
І труд, і памʼять, як святе причастя,
Як найсвітліше світло на землі, –
Найвищий дар, найвище, мабуть, щастя.

(Ніна Царук, 20 червня 2001 р.)

 

Фото 1
Фото 2

Доктор філологічних наук, професор,
завідувач кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.