Шалена енергетика та чудовий настрій, або як філологи зустріли перший день літа

Заліки, екзамени, державна підсумкова атестація, презентація академгрупи, квіти, посмішки слова вдячності, світлини на згадку... – це яскрава вервечка позитиву на рідному факультеті!

Перехід весни до літа, на перший погляд, відбувся без фанфар: 31-го травня – робота, 1-го червня теж робота. Але святковий настрій охопив усіх. У коридорі гомоніли студенти – майбутні спеціалісти й бакалаври філології та соціальної комунікації. Злегка хвилюючись. У вишиванках. Із квітами. Їхній настрій не викликав подиву, адже 1-го червня на філологічному факультеті почали працювати ЕК (до реформи їх називали «Державні екзаменаційні комісії»).

П’ятикурсники денної форми навчання того дня захищали дипломні роботи, відповідали на запитання членів комісії, обстоювали концепцію своєї науково-дослідницької праці під час дискусії з рецензентами. Студенти-заочники усно складали комплексний іспит з української мови та літератури, що має на меті виявити вміння випускників узагальнити основні підходи до вивчення навчального матеріалу, аналізувати й виокремлювати посутні ознаки лінгвістичних і літературознавчих понять, синтезувати й оцінювати мовні явища; дає змогу виявити рівень засвоєння різних класифікацій мовних одиниць; розкривати ідейно-тематичні особливості художніх творів  тощо.

Студенти 4-го курсу заочної форми навчання демонстрували свої знання з методики викладання української мови та літератури в загальноосвітніх навчальних закладах (вони нижче на світлині). Особливо яскравими були відповіді тих, хто працює в школі й знає сучасні технології навчання, інноваційні методи не лише з підручників, уміє вправно використовувати фахову й методичну термінологію, установлювати співвідношення між елементами системи знань, розв’язувати проблемні питання освітнього процесу тощо. Серед них – Гальчук Ганна Анатоліївна, Ганущак Діана Георгіївна, Томащук Оксана Ігорівна.Таких прогнозованих висновків дійшли члени ЕК, викладачі трьох кафедр: доц.Гуцуляк І.Г. (кафедра історії та культури української мови), доц.Чолкан В.А. (кафедра української літератури), проф. Кульбабська О.В. та к.філол.н. Шатілова Н.О. (кафедра сучасної української мови).

04.06.2017 3

По завершенні пар студенти запросили нас на відеопрезентацію «Портфоліо 302 групи філологічного факультету» (услід за студентами 202 гр. кафедри сучасної української мови). Ось вони, першокурсники, на посвяті в студенти... Ось беруть участь у благодійній акції на підтримку хворого хлопчика. А на іншій світлині проходять діалектологічну практику в с. Ярівка Хотинського району Чернівецької обл. ...Кожне фото – незабутній спогад, можливо, трохи ностальгічний. Але лише «трохи», бо ж попереду два з половиною роки навчання та яскравих подій у рідній alma mater!

Тож побажаємо всім нашим студентам на старті літа лише відмінних оцінок у залікових книжках, різнобарвних і цікавих зустрічей, гарного відпочинку!


Доктор філологічних наук, професор,
завідувач кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.