• Головна
  • Новини
  • БМАНУМ
  • Всеукраїнський конкурс-захист наукових робіт членів МАНУ. Фінальна бронза Ірини Козак!

Всеукраїнський конкурс-захист наукових робіт членів МАНУ. Фінальна бронза Ірини Козак!

Дуже важливо мати мужність мандрувати за покликом власного серця. Так чи так воно вже знає, чого ви прагнете (Стів Джобс)

 Цьогорічна весна надзвичайно стрімка. Ми ледве встигаємо за її летом: першоцвіти, тюльпани, бузок, вкриті білопінним цвітом сади... Так само кінематографічно стрімко минають події, підхоплюючи вихром наші радості і печалі, перемоги та розчарування...

Але є такі яскраві й сонячні дні, що надовго оселяються в людській душі. Серед них – фінальний ІІІ етап наймасштабнішого інтелектуального конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт членів Малої академії наук України, відкриття якого, дискусійні та екскурсійні програми відбувалися в гостинних стінах Київської політехніки, а написання контрольних робіт і захист 1170 наукових досліджень проходили в сучасних аудиторіях Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Після урочистого закриття конкурсних змагань у Жовтневому палаці на Алеї Героїв Небесної Сотні 67 школярів з усіх областей України поїхали додому із золотими медалями, «срібло» розділили 194 учасники, а «бронзу» конкурсу-захисту заслужили 312 юних дослідників.

Прикметно, що ЮНЕСКО визнала Україну світовим лідером у сфері роботи з обдарованими дітьми та в галузі наукової освіти, адже до наукової та освітньої системи МАН долучено 60 вищих навчальних закладів і 44 науково-дослідницькі інститути. Тому не викликає сумніву, що всі учасники конкурсу-захисту здобули великий досвід публічного обстоювання у високому науковому товаристві одержаних власних результатів у ці напружені, а водночас багаті на творче спілкування дні.

Чернівецьку область цього року представляли 39 учасників у 40 секціях. Перемоги на фініші здобули 18 учасників, отримавши медалі – 3 золотих, 5 срібних та 10 бронзових – і дипломи від Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України і Малої академії наук України (див. докладніше: https://school-life.cv.ua/pyshayemos-uspihamy-sluhachiv-bmanum-u-iii-etapi-vseukrayinskogo-konkursu-zahystu-naukovo-doslidnytskyh-robit/).

ІІІ місце в секції «Українська мова» наукового відділення мовознавства посіла Ірина Козак, учениця 10 класу Сторожинецького районного ліцею. Ще два роки тому під керівництвом кандидата філологічних наук, асистента кафедри сучасної української мови Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Наталії Олександрівни Шатілової Ірина почала досліджувати функційні та етнолінгвістичні особливості назв традиційного народного одягу в буковинському діалекті. Матеріалом дослідження творчий тандем обрав «Словник буковинських говірок» (за науковою редакцією проф. Ніни Василівни Гуйванюк; Чернівці, 2005), оскільки лексичний фонд Словника (близько 12 тисяч реєстрових слів, відмінних від літературної української мови) відтворює мовне середовище Буковинського краю (227 населених пунктів за період із кінця 50 – початку 60-х рр. ХХ ст.), його суспільно-політичне життя, господарські відносини, різні звичаї, обряди тощо.

Дослідження 4 лексико-семантичних груп у межах тематичної підгрупи ‘назви основного жіночого одягу’ захопило Ірину й вона активно консультувалася з Наталією Олександрівною щодо змісту наукової роботи, оформлення презентації та виступу. Дебют тодішньої учениці 8 класу та її наукового керівника був напрочуд вдалим: цікавий аналіз дібраного фактичного матеріалу, впевнені відповіді на питання журі, результати контрольної роботи та заочного оцінювання – усе це стало запорукою перемоги: ІІ місце в обласному етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт!

2017 року в житті Наталії Олександрівни сталася найважливіша подія: вона стала мамою дівчинки-янголятка Вікторії. Нова іпостась не дала їй змоги продовжити працювати в Буковинській Малій академії наук учнівської молоді, але ми разом вирішили дати Ірині змогу продовжити наукові пошуки. Цього разу – для збереження гендерної рівності :))) – об’єктом дослідження послужили ‘назви основного чоловічого одягу’, які й «принесли київську бронзу» до заслужених відзнак Ірини Козак. Із цією високою перемогою щиро вітаємо Іринку й бажаємо нових наукових звитяг!

Отакий собі науково-творчий трикутник: здібна учениця й два наукові керівники,
мотивовані дарувати успіхи своїм учням!

04.05.2018 1

Доктор філологічних наук, професор,
завідувач кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.