Буковинська Мала академія наук: основні цілі на 2021 – 2022 рік визначено!

Безумовно, обмірковуй «що», але ще більше обдумуй «як»! (Йоганн Вольфганг фон Ґете)


 

09.10.2019 6

alarm clock 1  22.10.2021, 14:00
television 1 Сервіс Zoom для проведення онлайн-конференцій
users 1  Адміністрація Буковинської Малої академії наук учнівської молоді, учителі, науковці 
map location  Територіальні громади Чернівецької області 

 Засвітився екран монітору. Увімкнулися відеокамера й звук – і ми побачили перший слайд презентації, що відразу налаштував на серйозну роботу (навіть за тлумачним словником, РАДА – це і засідання, і спільне обговорення яких-небудь питань, і обмірковування чого-небудь із кимсь). Отож усіх запрошених на відеоконференцію мала об’єднати (й об’єднала!) інтелектуальна та емоційна співпраця, що немає перешкод і дистанцій.

 На порядку денному засідання – п’ять важливих питань:

09.10.2019 6Звіт про результати роботи Буковинської Малої академії наук учнівської молоді за 2020–2021 н .р.

09.10.2019 6Презентація освітньої програми комунального обласного позашкільного навчального закладу «Буковинська Мала академія наук учнівської молоді».

09.10.2019 6Досягнення і перспективи Буковинської Малої академії наук учнівської молоді в науковій роботі.

09.10.2019 6Планування виховної роботи Буковинської Малої академії наук учнівської молоді на 2021–2022 н .р.

09.10.2019 6Особливості підготовки та участі слухачів БМАНУМ у ІІ-му етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. 


 Модерувала на науково-методичній нараді Марія ТРІСКА, директор КОПНЗ «Буковинська Мала академія наук учнівської молоді».

Марія Костянтинівна уяскравила результати роботи Буковинської Малої академії наук учнівської молоді за 2020–2021 н. р.
та визначила пріоритети діяльності закладу на 2021–2022 н. р.у трьох аспектах:

✍️ по-перше, у проєкції на загальний вектор розвитку Наукового центру «Мала академія наук України», що його у вересні 2021 року презентовано на семінарі-практикумі «Розвиток МАН у регіонах: комунікації, новий стиль та інтерактивні простори»;

✍️ по-друге, у контексті 10-літнього ювілею  комунального обласного позашкільного навчального закладу «Буковинська Мала академія наук учнівської молоді», за часи становлення й розвитку якого чітко визначено місію науково-дослідницької платформи для обдарованої молоді регіону, сформовано структуру закладу з численними філіями;

✍️ по-третє,  з огляду на перемоги в конкурсах-захистах наукових робіт у 2020–2021 н. р., через узагальнення досвіду найкращих наукових відділень БМАНУМ і підбиття підсумків науково-практичної онлайн-конференції  «Буковинський край очима юних науковців».

9
20
19
12
11
14
16
15
17


Пріоритетним завданням українських навчальних закладів різних типів є випрацювання освітніх програм, щорічне оновлення їхнього змісту відповідно до процесів реформування галузі, дотримання професійних стандартів тощо. Не є винятком у зазначених процесах оновлення і Буковинська Мала академія наук учнівської молоді, що у творчій співпраці з педагогами закладів загальної середньої освіти, працівниками наукових товариств ОТГ, науковцями Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Буковинського державного медичного університету, батьками учнів 8–11 класів навчає, мотивує до наукових пошуків і виховує молоду генерацію дослідників рідного краю. Саме цей аспект висвітлила у своїй доповіді Олена ДИКА, заступник директора з науково-методичнлї роботи БМАНУМ, яка презентувала освітню програму комунального обласного позашкільного навчального закладу на 2021–2022 н. р. Після цього відбулося затвердження типових і авторських навчальних програм, за якими навчатимемося цьогоріч.
Петро ПРОКОПЕЦЬ, методист БМАНУМ, у доповіді на тему «Спільна діяльність науковців та педагогів ЗЗСО щодо організації науково-дослідницької та проєктної роботи в галузі математичних наук» поінформував учасників наради про проведення обласного онлайн-семінар-практикуму для методистів РМК/ММК/ ТГ у рамках реалізації Року математики в Україні, а Світлана БОНДАРУК, доцент кафедри алгебри та інформатики, презентувала макет посібника з алгебри й геометрії для учнів-слухачів Малої академії наук України.

9
20
8
19
12


Марина ВАСИЛЬКОВА, методист БМАНУМ, акцентувала увагу присутніх на особливостях планування виховної роботи на 2021/2022 н. р.

9
20
8


В обговоренні доповідей взяли активну участь

Оксана РИХЛО, учитель географії Кіцманської гімназії, окреслила роль наукового об’єднання учнів «Олімп» відділення «Наук про Землю» у формуванні компетентної особистості гімназистів.

 Олена КУЛЬБАБСЬКА, доктор філологічних наук, професор кафедри сучасної української мови Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича акцентувала увагу на успішності тріади  «Школа – Буковинська Мала академія наук – Університет», необхідності виформовувати дослідницькі компетенції та м’яких навичок у сучасних школярів, 

Ольга ЯСІНСЬКА, кандидат медичних наук, доцент кафедри фізіології Буковинського державного медичного  університету,  звернула увагу на важливості виформування  критичного мислення та інфо-медіаграмотності МАНівців.

Ганна КОЛЕЖУК, заступник директора з науково-методичної роботи Путильської гімназії.  подякувала всім за цікавий досвід співпраці й розповіла  про створення і діяльність Міжшкільного учнівського наукового товариства «Учнівський олімп» у Путильській територіальній громаді. 


У завершальній частині засідання присутні обговорили особливості підготовки та участі слухачів БМАНУМ у
ІІ-му етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. 

jpg

Успіхів і яскравих перемог нам у новому навчальному році! 

Олена КУЛЬБАБСЬКА, 
професор кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.