• Головна
  • Новини
  • БМАНУМ
  • Україноцентрична наука – це насамперед наука про головне – про Батьківщину, її святу землю, минуле та майбутнє

Україноцентрична наука – це насамперед наука про головне – про Батьківщину, її святу землю, минуле та майбутнє

17 травня 2017 року в Мармуровій залі ЧНУ імені Юрія Федьковича відбувся урочистий випуск Буковинської Малої академії наук учнівської молоді

В дитинство хочу, там усе моє.
В дитинстві ми Великі Магеллани.
В дитинстві відкриваєш материк,
Котрий назветься потім – Батьківщина.
(Ліна Костенко) 

Важливим етапом проведення випускної церемонії стало нагородження переможців ІІ обласного етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт (див. про церемонію детальніше за покликанням: http://chernivtsi.man.gov.ua/news/Novini_akademii/Vidbuvsja_urochistij_vipusk_Bukovinskoi_Maloi_akademii_nauk_uchnivskoi_molodi/. Показово, що 165 учнів здобули призові місця в 5 відділеннях Малої академії наук: науки про Землю; історія, філософія та суспільствознавство; фізика й математика, економіка та комп`ютерні науки; хімія та біологія, екологія та аграрні науки; мовознавство, літературознавство, фольклористика та мистецтвознавство.

У квітні-травні цього року в Києві Чернівецьку область успішно представили 39 учасників ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. 19 членів Буковинської Малої академії наук стали призерами цього конкурсу й отримали подяки Департаменту освіти і науки Чернівецької облдержадміністрації та цінні подарунки (з-поміж них і учениця 9 класу Цигановська Ірина, яка сфотографувалася разом із нами. – О.К.), з них 6 – піднялися на золотий Олімп.

Утретє засвітилася переможна зірка Юлії Рибчинської, яка стала першою серед 24 юних мовознавців з усіх областей України. Експерти наукової роботи – к. філол. н., ст. наук. співроб. Інституту української мови НАН України Колібаба Лариса Миколаївна, к. філол. н., доценти кафедри української мови факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М. П. Драгоманова Дудко Ірина Володимирівна, Гальона Наталія Павлівна та Паршак Катерина Дмитрівна – у рецензії відзначили: «Робота Ю. В. Рибчинської «Графічні Інновації як засіб структурно-семантичного увиразнення українськомовного художнього тексту кінця ХІХ – початку ХХ ст.» – оригінальне, самостійне та перспективне наукове дослідження, присвячене проблемам взаємодії засобів графічної виразності із фундаментальною організацією та семантичним простором сучасного українськомовного художнього тексту. Уперше на широкому самостійно дібраному фактичному матеріалі комплексно проаналізовано відхилення від графічної норми в сучасному художньому тексті та встановлено функції актуалізаторів візуальної форми прозових і поетичних творів».

Ось що розповіла про одну з найкращих своїх учениць учитель-методист Кельменецького ліцею – опорного закладу Дана Василівна Крива:

«У долі Юлії Рибчинської переплелось родовідне коріння Бессарабії та Покуття, проте життєва крона розростається під небосхилом Кельменецького краю. І саме залюбленість у малу батьківщину спонукає до реалізації свого «Я». Із чого ж почати?

«Спочатку було Слово…» Отож, на ниві літературній варто робити свій ужинок. І цей філологічний зажинок у Юлії Рибчинської ще й який багатий! Уже третій рік поспіль усі районні перші місця тільки її – і в олімпіаді з української мови і літератури, і в конкурсі знавців рідної мови імені Петра Яцика, і в Міжнародному мовно-літературному конкурсі імені Т. Г. Шевченка. Юлія – щорічний переможець в обласних етапах усіх зазначених змагань: за роки шкільного навчання – 4 перемоги в олімпіаді, 3 перемоги в конкурсі імені Петра Яцика, 2 перемоги в конкурсі імені Т. Г. Шевченка (у ньому щонайпочесніше І місце).

А ще дівчина – лауреат державного етапу олімпіади з української філології, учасник урочистостей на Чернечій горі у рік 200-ліття від дня народження Великого Кобзаря. Юлина мрія – це журналістика, тож старшокласниця є не лише редактором газети «Ліцейний вісник» у рідному навчальному закладі, а й активним дописувачем місцевої преси.

Особливу увагу юнка приділяє науковим дослідженням: студіює глибинні пласти мовної науки, виформовує переконану патріотичну позицію в оперті на літературу рідного краю, торує власний путівець у лінгвістичні простори за взірцем сучасних авторів. І результати такої кропіткої праці не забарилися: Юлія Рибчинська вже втретє перемагає на державному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту наукових робіт у номінації «Українська мова». У 9 класі це було ІІІ місце, у 10 класі – ІІ місце, а в 11 класі абсолютний успіх – І місце. Таким результатом пишається не лише наш ліцей, район, область, гордиться вся Україна!»

Хай сонце рідного слова осяває обрану Юлею філологічну стезю, аби зуміла виплекати
висотно-щедротні жнива справжньої Українки!


Доктор філологічних наук, професор,
завідувач кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.