Екзамен онлайн для філологів 3-го курсу: Шлях від авторизації до успіху

Урок, який я засвоїв  на все життя, полягає в тому, що треба пробувати щось робити, і докладати зусиль, і знову пробувати –
але ніколи не здаватися! (Річард Бренсон)

Шановні студенти-бакалаври!

Цьогоріч, починаючи з лютого, ми з Вами наполегливо працювали, підкорюючи під час дистанційного навчання вершини синтаксичного евересту. Щиро дякую за інтелектуальну співпрацю!

Які основні наші здобутки, окрім навчальних? Передовсім цінний організаційний досвід, розпрацювання стратегій і тактик колективної взаємодії на відстані, прийняття рішень щодо оптимальних способів трансферу інформації, індивідуальні й групові консультації, укладання словникових статей для термінологічного словника із синтаксису тощо.

Абсолютно очевидно, що навіть ідеально дібраний і презентований теоретичний матеріал ніколи не замінить безпосереднього спілкування, обміну емоціями та позитивною енергетикою під час навчання офлайн. Утім, мусимо жити в тих реаліях, що складаються попри наше бажання. І на часі – складання іспитів із нашої навчальної дисципліни, зрозуміло, в дистанційному режимі. Тому варто поглянути на наші компаси, намагнічена стрілка яких скеровує на нову сторінку «Іспит» нашого сайту (Рис. 1) – https://kulbabska.com/exam

 screenshot 1

Рис. 1. Головна сторінка персонального сайту


Сучасна українська мова: Синтаксис словосполучення і простого речення

agenda  ДОРОЖНЯ КАРТА ЕКЗАМЕНУ ОНЛАЙН

Іспит із навчальної дисципліни «Синтаксис словосполучення та речення» (спец. Середня (українська мова та література)) та «Синтаксис, ч. ІІІ» (спец. Філологія (українська мова та література)) складають лише зареєстровані студенти ІІІ-го курсу денної та заочної форм навчання філологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, стан здоров’я яких на час його проведення дає змогу проходити тестування.

Форми проведення іспиту: 

  • 1-ий варіант – лише виконання тестових онлайн завдань
  • 2-ий варіант – тестування і розбір речень за індивідуальними картками

users 1  Для успішного складання тестового іспиту необхідно виконати кілька кроків.

КРОК 1. «Авторизація» – треба ввести свій логін і пароль БЕЗ ПРОПУСКІВ! у відповідну форму й натиснути кнопку «УВІЙТИ».

УВАГА!

Забули пароль або логін? У цьому разі необхідно ввести свою електронну адресу (див. Рис. 2), на яку буде надіслано тимчасовий логін та пароль.

img 20200510 102237

Рис. 2. Вікно «Авторизація»

КРОК 2. Обрання тестів для іспиту

Після введення логіну й паролю (усі індивідуальні паролі й логіни за 5 хвилин до іспиту одержить староста академгрупи в месенджер телеграм або вайбер) буде відкрито доступ до категорії «Тести для складання іспиту» (Рис. 3), де Ви повинні обрати необхідну для вас категорію (з огляду на форму навчання – денну або заочну):

screenshot 3

Рис. 3. Вікно «Тести для складання іспиту»
 
 КРОК 3. Ознайомитися з «Інструкцією щодо складання іспиту» (див. Рис. 4)

Після входу в систему студент / студентка отримує доступ до набору інструктивних матеріалів, а саме до «Опису тесту для студентів 3-го курсу», «Критеріїв оцінювання результатів іспиту» (УВАГА! Щоб не гаяти часу, пропонуємо ознайомитися з описом тесту заздалегідь, тому подаємо його нижче скріншоту).

screenshot 5

Рис. 4. Інструктивні матеріали для студентів, які складають тестовий іспит

bookmark 1 Опис тесту для студентів 3-го курсу денної / заочної форми навчання (2022–2023 н. р.)

Мета упорядкованих тестових завдань – установити рівень знань і вмінь студентів-філологів із базової навчальної дисципліни «Сучасна українська мова. Синтаксис словосполучення та простого речення». УВАГА! Система обирає тести  з «Банку тестових завдань» індивідуально для кожного студента.

Усі завдання мають типову структуру (див. Рис. 5):

  • Формулювання завдання (надруковане більшим шрифтом і відділене від решти тексту лінією).
  • Чотири варіанти відповідей, надруковані меншим шрифтом і розташовані у стовпчик симетрично до формулювання завдання.
  • УВАГА! Із наведених варіантів відповідей ЛИШЕ ОДНА – ПРАВИЛЬНА, тоді як інші – або неправильні, або неточні.

screenshot 6

Рис. 5. Зразок тестового завдання на екрані 

У тестовому блоці для кожного студента заочної форми навчання

– 25 тестів закритого типу, які треба розв’язати за 30 хвилин.

file 2ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: кожна правильна відповідь на тестове завдання дорівнює 4 балам. Отже, правильно розв’язавши 25 тестів, Ви одержите 100 балів за системою ECTS, АБО «Відмінно» за національною шкалою. Для позитивного складання іспиту необхідно правильно виконати 50 % завдань.

У тестовому блоці для кожного студента денної форми навчання

– 20 тестів закритого типу, що їх необхідно розв’язати за 30 хвилин.

file 2ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ:
1. Якщо іспит проходить лише в тестовій формі, то кожна правильна відповідь на тестове завдання дорівнює 2 балам. Отож правильно розв’язавши 20 тестів, Ви одержите 40 балів (Підсумкова оцінка за складання іспиту дорівнює сумі балів за два модулі – щонайбільше 60 балів – і за тестовий іспит – 40 балів). 
2. 
Якщо семестровий контроль має комбіновану форму, то за розв’язання 20 тестів – 20 балів і за синтаксичний розбір двох простих речень – щонайбільше – 20 балів (10 + 10). Отже, сума балів за складання екзамену відповідає шкалі 40 балів.
УВАГА! Якщо хтось із студентів не має достатньої кількості балів із модулів, однаково бере участь в іспиті. Після його складання виконує завдання викладача, який проводив практичні завдання. Студент / студентка, які не пройшли авторизації для тестування складатимуть іспит за розкладом деканату в кінці сесії  («Ліквідація академічної заборгованості»).

КРОК 4.  Розв’язання тестових завдань

Якщо Ви готові до складання тестового іспиту, клікніть на кнопку «Почати» (див. Рис. 4).
УВАГА!

  • Саме з цього моменту почнеться відлік часу для розв’язання тестів.
  • Залишок часу до закінчення тесту відображено на шкалі  «Час» у кінці сторінки.

Тестові завдання з’являтимуться на екрані почергово. Прочитавши формулювання до тесту, уважно обміркуйте кожну з чотирьох запропонованих відповідей. 

Для позначення однієї правильної відповіді, необхідно індикатор миші поставити навпроти неї та натиснути ліву кнопку. У полі навпроти обраної відповіді з’явиться відмітка (червоне кружальце). 

Щоб перейти до наступного питання, потрібно натиснути кнопку «Відповісти».

file 2ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!

  • Змінити варіант відповіді після фіксації вже не можна. Якщо Ви не впевнені у правильності розв’язання тесту, пропустіть його та розв’яжіть у кінці – не гайте часу! Для цього клікніть на кнопку «Пропустити» 
  • Кожен студент має лише ОДНУ СПРОБУ складання тестового іспиту. Якщо Ви передчасно закриєте вікно, натиснувши кнопку «Вийти», то не зможете вдруге пройти тестування (див. Рис 6).
  • На жаль, розробники ресурсу Joomla Quiz Deluxe не передбачили індикатора обліку розв’язаних тестів. Тому варто написати в стовпчик на аркуші номери тестових завдань (25 або 20) і по факту відзначати виконані.

screenshot 4


 Рис. 6. Повідомлення про неможливість продовження тестування 

КРОК 5.  Завершення тестового іспиту (Рис. 7)

screenshot 7


 Матеріал підготувала
проф. Олена КУЛЬБАБСЬКА
(Чернівецький національний університет
імені Юрія Федьковича)

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.