Українське слово розкошувало в пишноті величного свята

Чим більше історій успіху освітніх реформ, тим більше маємо змоги вчитися один у одного (Раїса Венелейнен)

 «Мово моя! Звонкова кринице на середохресній дорозі нашої долі. Твої джерела б’ють десь від магми, тому й вогненна така. То ж зцілювала ти втомлених духом, давала силу, здоров’я, довгий вік і навіть безсмертя тим, що пили Тебе, цілющу джерелицю, і невмирущими ставали ті, що молилися на дароване Тобою Слово». Урочистими рядками «Молитви до мови» Катерини МОТРИЧ стартував ІІ (обласний) етап Х Всеукраїнської олімпіади з української мови серед 18 студентів закладів фахової передвищої освіти Чернівецької області.

21.02.2020 3

Мажорний і піднесений тон олімпійським змаганням уготовано особливим святом – Міжнародним днем рідної мови, що його відзначаємо щороку 21 лютого. Сердечна гостинність колективу ДВНЗ «Чернівецький коледж дизайну та економіки», дещо несміливі усмішки студентів-учасників мовного марафону (їм украй важлива концентрація уваги, а не емоції!), щира радість від зустрічі з колегами, світлини на добру згадку,  вітальні слова членів оргкомітету… Ось ознаки-маркери сонячного чернівецького ранку. Особливо приємно було споглядати творчі дуети – успішний викладач і обдарований студент: цілковите взаєморозуміння, підтримка, інтелектуальна й емоційна співпраця.

Фото 1
Фото 2
Фото 3
Фото 9
Фото 4
Фото 5
Фото 7
Фото 6
 

Учасників олімпіади привітала голова журі д. філол. н., проф. завідувач кафедри сучасної української мови Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Олена КУЛЬБАБСЬКА
 та побажала їм упевненої перемоги в цьому творчому та інтелектуальному змаганні.

21.02.2020 19

 

Керівник методичного об’єднання викладачів української мови та літератури, викладач Коледжу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, кандидат філологічних наук Лариса СИВАК пояснила присутнім студентам процедуру написання олімпіадних завдань, порядок оголошення результатів.

Фото 4
Фото 3
Фото 2
Фото 9

Власне, після урочистої частини учасники мовних змагань почали виконувати олімпіадні завдання, щоб продемонструвати свою високу мовну вправність.

Закцентуємо, що комплекти завдань з української мови укладено відповідно до чинних навчальних програм для закладів фахової передвищої освіти під керівництвом Тетяни АНТОНЮК. Мета практичного блоку змагань – установити орфографічну й пунктуаційну грамотність студентів, рівень володіння акцентуаційними нормами, перевірити їхнє вміння виконувати синтаксичний розбір речення. Значну увагу приділено питанням культури мовлення, а тому запропоновано завдання з нормативної сполучуваності слів. Обсяг і рівень складності олімпіадних завдань мають забезпечити якнайповніше розкриття інтелектуальних можливостей та творчих здібностей учнів.

Фото 3
Фото 4
Фото 9
Фото 2

У той час, коли студенти розв’язували практичні завдання з української мови, що мали на меті виявити рівень сформованих загальних і предметних компетенцій, педагоги-«вболівальники» теж не гаяли часу: за усталеною традицією взяли участь у засіданні обласного методичного об’єднання викладачів коледжів і технікумів області на тему: «Особистісно орієнтований та діяльнісний підхід на заняттях з української мови та літератури: обмін досвідом». Під час його роботи обговорено такі актуальні питання, як «Принципи перевірки конкурсних робіт», зміни в Умовах прийому до закладів фахової передвищої освіти (перехід на 200-бальну систему оцінювання конкурсних іспитів), організація індивідуальної роботи зі студентами як необхідна умова розвитку їх творчої обдарованості. У цьому аспекті викладачі із задоволенням переглянули відеоподарунок до Дня рідної мови, що його підготували студенти Коледжу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Фото 3
Фото 4
Фото 2

Професійний інтерес у ході засідання спричинила презентація навчального посібника викладача Чернівецького державного комерційного технікуму Руслани ГАВРИЛЮК (рецензенти – кандидати філологічних наук Лариса СИВАК і Галина МОРАРАШ) «Українська література другої половини ХІХ – початку ХХ ст.» (для студентів І-го курсу коледжів). Навчальне видання охоплює такі розділи: «Зміст», «Вступ», «Навчально-методичні матеріали до 26 тем з української літератури», «Короткий словник літературознавчих термінів», «Твори, рекомендовані для самостійного опрацювання студентами», «Список використаної літератури». Виклад теоретичних відомостей логічний, оскільки авторка структурувала його за однотипним алгоритмом, посилила покликаннями на освітній ресурс Інтернету, увиразнила кольоровими ілюстраціями для встановлення міжпредметних зв’язків. Електронною версією видання за бажання скористаються всі зацікавлені викладачі-філологи.

Фото 9
Фото 2
Фото 3

Після перевірки конкурсних робіт і колегіального ухвалення рішення щодо результатів роботи журі
визначено переможців і призерів ІІ (обласного) етапу Х Всеукраїнської олімпіади з української мови
серед студентів закладів фахової передвищої освіти Буковини:

І місце – ЩЕРБАНЬ Каріна Сергіївна, студентка Чернівецького юридичного коледжу Національного університету «Одеська юридична академія»;
II місце – БОЙКО Марія Андріївна, студентка Чернівецького фахового коледжу технологій та дизайну;
ІIІ місце – КУВІЛА Іван Миколайович, студент ДВНЗ «Чернівецький індустріальний коледж»;
ІIІ місце – ДАНИЛЕНКО Катерина Володимирівна, студентка Чернівецького кооперативного економіко-правового коледжу;
ІIІ місце – КОВАЛЬЧУК Каріна Романівна, студентка Чернівецького медичного коледжу Буковинського державного медичного університету.

Щиросердно вітаємо переможців і їх наставників!
Бажаємо нових звершень на шляху самовдосконалення,
любові й поваги до українського Слова!

21.02.2020 2

Мово рідна! Мудра Берегине, що не даєш згаснути земнiй славi народу нашого,
дбаєш про нього, згуртовуєш його, тримаєш на неосяжній висоті
небесного олiмпу волелюбностi i гордостi духу (Катерина Мотрич)


 Матеріали підготувала:

доктор філологічних наук, професор
кафедри сучасної української мови 
Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олена КУЛЬБАБСЬКА

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.