Як? Ви цього не знали!? Найновіші методичні рекомендації для студентів

Образ сучасного українського студента: прагматичний, комунікабельний, рішучий, патріотичний і романтичний

 Слово студент походить від лат. „studiosus” – „старанний, цілеспрямований, допитливий” або „studens” – „той, хто навчається”. Отже, перша ознака студента-філолога – старанність у навчанні.

З історії освіти в Європі знаємо, що університети від інших навчальних закладів вирізнялися незалежністю й корпоративністю (взаємодією викладачів і студентів у досягненні окресленої освітньої мети). Тож студент повинен бути вільний духом і поважати спільний простір навчальної та наукової творчості.

З огляду на загальновідомі слова  „Gaudeamus”, студенти – веселе товариство, яке вміє радіти життю і насолоджуватися ним.

Сучасне студентське покоління образно номінують так: „піонери в реформуванні суспільства”, оскільки вони готові сприймати нові ідеї, здатні до адаптації в переломових часах. Їх гнучкість, відкритість, мобільність і бажання долати перешкоди, а також потужний комунікативний потенціал може надати серйозну підтримку соціальним і економічним реформам.

Ще років десять тому, пересічний студент тільки мріяв про персональний ноутбук і вільний домашній Інтернет (звичною практикою було конспектування наукових джерел, потім – ксероксування, пізніше – знімкування на мобільний телефон або планшет теоретичного матеріалу). Нині ж горизонти інформаційних можливостей стрімко розширюються (студенти на мою пропозицію „Сфотографуйте цей параграф підручника для самостійного опрацювання” запитують: „А хіба цієї книги немає в Мережі???”. Такий він – прогрес!).

Наші студенти легко приймають принципи академічної мобільності; не так ревно, як середньовічні молоді люди, ставляться до університетів як корпорації викладачів і студентів, але дорожать ідентичністю „активного й модерного прошарку суспільства” і щирим студентським товариством, не роблять навчання метою життя, а використовують його як засіб особистісного зростання або соціалізації.

Таким є ідеальний, узагальнений образ студента. Але світ цікавий для нас своєю багатоманітністю, нестандартністю. Що має робити студент, який несе на своїх плечах „тягар прогресу”, а саме: блукає вночі в „Інстаграмі”, на „Facebook”, спілкується в чатах, пише SMS дорогим серцю людям??? Саме для таких студентів пропонуємо... 

ПЕРШОКВІТНЕВІ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ 

Як не слухати майстра академічного красномовства

Жоден оратор, хоч би якою була його мовленнєва енергія, не має шансів перемогти сонливість студентів на першій парі. Кожен знає, що сон під час довгих теоретичних екскурсів значно глибший, ніж стан гіпностичного заціпеніння, що його кваліфікують як „напівдрімота”. Після такого сну Ви прокидаєтеся посвіжілим. Ви добре відпочили. Ви достеменно знаєте, що попередній вечір не минув даремно...

Не багато хто з Вас має мужність спати відкрито й чесно під час заняття. Після ретельного дослідження цього питання я можу запропонувати назагал кілька оригінальних методів, що досі не стали набутком громадськості.

  • Сядьте на австрійській лаві якомога глибше, голову схиліть дещо вперед (це звільнює язик, не утруднює дихання). Гучне хропіння виводить із себе навіть найсмиреннішого оратора, тому найголовніше – уникайте хропіння, усі дихальні шляхи повинні бути вільними.
  • Важко дати чіткі інструкції щодо збереження уві сні рівноваги. Але щоб голова не теліпалася з боку в бік, влаштуйте їй з двох рук і тулуба міцну опру у формі триніжка – ще Архімед знав, що це дуже надійна конструкція. У такий спосіб зменшується ризик падіння на підлогу (адже повертатися у вихідну позицію зазвичай доводиться під час досить-таки неприємного пожвавлення публіки). А так у Вас і голова не впаде на груди, і щелепа буде на місці.
  • Заплющені очі варто ховати в долонях, при цьому пальці повинні стискати лоба у зморшки. Це справляє враження напруженої інтелектуальної праці думки й дещо спантеличує пильного викладача. Щоправда, можливі поодинокі вигуки під час видіння жахів [якщо вечір був багатим на різні події або Ви – надто емоційна особистість. – О. К.], утім, на цей ризик доведеться йти.
  • Прокидайтесь повільно. Огляньтесь і не починайте відразу аплодувати. Це може виявитися не зовсім доречним, і Вашу оригінальну „поведінку” однокурсники завжди з приємністю будуть згадувати на всіх зустрічах випускників. Краще почекайте, доки Вас розбудить дружнє торкання ліктем сусід-(-а/-ки) по парті. 

12.10.2020 2

Із Днем Сміху!

(Оповідання У. Біна творчо "переспівала" Авторка сайту)
(⊙ヮ⊙)


[Думки вголос: "Так довго шукала цей текст, варто було б використати його дидактичний потенціал на заняттях у період „післясміху”... Отож мозок автоматично починає конвертувати інформацію в:

Творчі й граматичні завдання до наведеного вище тексту:

1. Виписати приклади чергування голосних на зразок: сон – сну.

2. Виконати морфемний і словотвірний розбір 10 слів (на вибір).

3. Добрати приклади стійких сполучень слів, ужитих автором тексту. 

4. Розібрати за схемою морфологічного розбору 10 слів, що належать до різних частин мови.

...

...

100. Схарактеризувати типи речень за будовою...



Ось так після довгоочікуваного свята настають будні... 
(ಠ╭╮ಠ)

Хочеш багато знати – треба менше спати (Народна творчість) 

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.