29 квітня – Всесвітній день танцю

Тіло танцюриста – це світлий вияв його душі! (Айседора Дункан)

 

До скарбниці всесвітньої творчості увійшло ім’я французького балетмейстера Жана-Жожа Новера (29.04.1727–19.10.1810), який представив світові нову ідею сучасного балету: у своїй праці «Лист про танець і балети» Маестро переконливо довів, що танець – це справжнє дійство, мистецький шедевр, неповторне поєднання літературного сюжету, пантоміми, танцювальних па, музики й натхнення. (За творче життя сам хореограф поставив понад 80 балетів). Отож і День танцю ми відзначаємо щороку 29 квітня на честь дня народження Новерра, реформатора й теоретика хореографічного мистецтва.

За задумом ЮНЕСКО (1982 р.), свято покликане об'єднати всі види танцю, стати передумовою для вшанування цієї форми мистецтва і його здатності долати всі політичні, культурні та етнічні бар’єри, об’єднувати людей, даючи їм змогу спілкуватися однією мовою – мовою танцю.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО...

  • покровителькою танців і хорового співу є Терпсихора (грец. Τερψιχόρᾱ, τερπο – тішу, звеселяю та грец. χορος – хор, танок), яку зображували молодою жінкою, з посмішкою на обличчі (у переносному значенні Терпсихора – балерина).
  • слово «танець» походить від нім. Tanz, але так як запозичено воно було з польської мови, то до нього українці в XVII ст. приєднали характерний суфікс «-ець».
  • на стінах Софіївського собору в Києві зберігаються стінні розписи часів Ярослава Мудрого (ХІ ст.) – один скоморох грає на дуді, другий б’є в бубон, а третій танцює навприсядки.
  • рухи для багатьох витончених аристократичних танців хореографи запозичили з народних танців, а першу Академію танців в Європі 1661 року відкрив у Парижі король Людовик XIV.
  • легендарна Айседора Дункан порушувала всі канони класичного балету (він зародився в XV столітті в Італії), коли виходила на сцену босоніж, оскільки хотіла відродити традиції давньогрецьких танцівниць, які теж виконували найскладніші рухи босоніж.
  • сферу танців нині активно розширила глобалізація, під впливом якої перетнулися стилі й напрями хореографічного мистецтва, і сьогодні у світі виокремлюють понад 100 видів танців, більшість із яких має етнічне або народне походження. Наприклад, хіп-хоп з’явився в Південному Бронксі, у Нью-Йорку в 1980-х роках. До музичного напряму хіп-хопу уналежнюють реп, фанк і бітбокс, до образотворчого – графіті, а до танцювального – брейк данс, крамп, C-Walk і waving.
  • за даними Української федерації танцю, люблять танцювати 20% наших співвітчизників. До того ж із кожним роком професійні танцюристи відзначають сучасну тенденцію: все більше українців прагне оволодіти майстерністю рухів та ритмів професійно.
  • британець Х. Елліс, який спеціалізується на стосунках статей, уважає, що танець – це лише спосіб передати один одному потужний фізіологічний імпульс. Але хореографи не згідні з таким суто біологічним трактуванням і вважають, що за рухами тіла ховаються справжні порухи душі, думки й почуття (згадаймо, наприклад, фільм «Потанцюймо!» з Річардом Гіром та Дженніфер Лопес).
  • починаючи з 2007 року, філологи ЧНУ мали змогу насолоджуватися мистецтвом хореографічного ансамблю «НеоГалактика», балетмейстером якого була студентка кафедри журналістики Ольга Галак, а керівником її мама – Неоніла Галак. Нині «двадцятидворічний» колектив має звання «Народний художній хореографічний ансамбль танцювального мистецтва» й успішно виступає на сценах Греції, Сербії, Італії, Румунії, Франції, продовжуючи долати кордони і пропагуючи самобутню буковинську культуру.

Отож щиро вітаємо всіх, хто не уявляє свого буття без танцю, хто йде по життю пританцьовуючи, хто не може втриматися, коли чує музичний ритм, і, не маючи змоги протистояти покликові душі, робить невимушені па.

Танцюйте, виражайте свою індивідуальність, живіть у ритмах улюбленого танцю!

25.04.2017 1 24.04.2017 3

 На світлинах танцюють студенти Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. – О.К.

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.