18 травня – Всесвітній день вишиванки

Хай усі навколо День новий стрічають, Хай співають гучно Радісних пісень, Бо сьогодні свято (Українці знають!), Й весело святкують Вишиванки День!

 Україна Шевченкова квітне, бо вишивана в неї душа

Українська вишиванка – це те, без чого важко уявити українську культуру, побут і історію... Кольоровими нитками вона вплетена в наші традиції. І найважливіше те, що національна вишиванка, маючи вікову історію, не втратила своєї популярності й донині.

Уже традиційно у третій четвер травня українці відзначають День вишиванки, що його одинадцять років тому ініціювали студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Сподіваємося, що цьогоріч українці одягнуть увесь світ у вишиванки – своєрідний символ єднання, солідарності й підтримки.

Із цієї нагоди 18 травня о 13.00 на території ЧНУ (Колишня Резиденція Митрополитів Буковини і Далмації) відбудеться урочисте дійство. На присутніх чекають запальні танці, українські пісні, і головне – писанкові національні вишиванки. Університет замайорить вишивкою, строями різних етнографічних регіонів та просто гарним настроєм. Запрошуємо до святкування!

А чи знаєте Ви, що...

  1. Історія народної вишивки в Україні сягає своїм корінням у глибину століть. Це засвідчують і результати археологічних розкопок, і згадки мандрівників і літописців. Приміром, вишивкою, за Геродотом, був прикрашений одяг скіфів. Знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків, датовані VI ст., у ході досліджень довели ідентичність не тільки з одягом, але й з вишивкою українського народного костюма XVIII–XIX ст. Арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях про русів згадує, що вони носили вишитий одяг.
  2. Українські художники (Юрій Нікітін, Василь Окапкін та ін.) пишуть ікони, на яких Богоматір та Ісус Христос зображені у вишиванках або вишитих рушниках.

Фото 1
Фото 2

  1. На межі ХІХ і ХХ століть вишивану русько-українську чоловічу сорочку починають носити не як елемент традиційного костюма, а поєднуючи її з європейським одягом. Провідну роль в започаткуванні моди вдягання вишиванки під піджак часто надають Іванові Франкові, який «відрізнявся од загалу своїм костюмом – вишиваною сорочкою серед пишних комірців і краваток». Саме в костюмі й вишиванці Франко зображений на 20- гривневій купюрі.
  2. Правильні орнаменти вишиванки не тільки мають сакральний зміст, а й енергетично позитивно діють на людський організм. «Візерунки, нанесені на одяг, несуть у собі інформацію про дотримання в нашому біополі певної гармонійної структури, іншими словами, вібраційна спіраль орнаменту надає йому коливального контуру, гармонізуючи природні коливання як електромагнітного поля людини загалом, так і окремих її органів з електромагнітним полем Землі, а через нього – з іншими полями Всесвіту», – роз’яснює це явище з фізичного погляду астроном Тарас Дрібнюк. Саме тому давні українські узори уважно вивчають спеціалісти й використовують їх у моделюванні нового стилізованого народного одягу. Отож вибираючи вишиванку, треба брати до уваги склад тканини:
  • льон гармонізує всі рівні буття людини;
  • бавовна приносить спокій, оберігає від негативу;
  • вовна захищає «я» людини, «зшиваючи дірки» в її енергетичній оболонці.
  1. Вирішальний вплив на характер орнаментальних мотивів мають різноманітні вишивальні шви, так звані «техніки». Їх в Україні відомо близько сотні! Серед найвідоміших технічних прийомів вишивання – гладь, хрестик, низь, мереження, бігунець, плетіння. [Мовну специфіку вишивальних номінацій досліджувала доцент кафедри сучасної української мови ЧНУ Зінченко Ірина Василівна. – О. К.].
  2. Кожен регіон України має свої особливості вишиванок. Їх розмаїття засвідчує бодай перелік типових узорів волинського краю: цвіткі, хміль, лапатий хміль, хмелик, лапатий хмелик, виноград, ягідний хміль, хміль ягідки, хрести гречкою, хрести, безконечник, хрести повії, купчаті, кукурузка, огірочки на дві половинки, звізди, кошички, кошичаста рожа, вилка, баранячі роги, таргачики, рутка, чорнобривці, очка, ягідки, цимбали, кучері, рожа повна, рожа клинчаста, рожа шулякова, рожа барвінкова, рожа шулякова повна, сокирки, копита, копитка, розбиті хрести, хрести, сливочки, дубове листя, полоничник на дві половинки, полоничник хрещатий, полоничник!
  3. У 2011 році в Чернівцях установили «вишиванковий рекорд» – тут у вишитих сорочках одночасно зібралося аж 4 189 людей!

ЗАМІСТЬ ЕПІЛОГУ...

Коко Шанель переконувала, що найкраще вбрання для елегантної жінки – маленьке чорне плаття.

Але вона не бачила українських жіночих вишиванок! 

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.