Зривається і падає пожовкле листя осені...

Ніколи не забудеться це небо, повне просині. Й душа завжди вертатиме у милі Чернівці (Катруся Матвійко)

Осінь тихо бродить сонними вулицями, що закуталися в шалик із пожовклого листя… Вітер заплутався в золотавому волоссі жовтня, а той розплакався – сльози його б’ються об збайдужілі шибки.., кольорові парасольки перехожих, які завжди кудись поспішають…

Осінь оселилася й у моєму університеті, заглядає у вікна аудиторій, гуляє сквером і, торкаючись дерев, оповиває їх своїми багряними барвами. Осінь не лише відчиняє вогняні двері, панує під величними склепіннями колишньої митрополії, але й у моїй душі.

Найбільше цієї панянки в Червоній залі: вона милується своєю красою, заглядаючи у венеціанські дзеркала. Літає попід стелю, а політ її супроводжує терпкий аромат опалого листя, що кружляє за вікном у химерному танці.

Осінь очікувана гостя й у Мармуровій залі. Кидаючи погляд на орнаментальне оздоблення стін, вона зводить власні стіни меланхолії.

Пройде ще трохи часу – і руда красуня заповнить листопадом Блакитну залу, поступаючись зимі…

А поки вона має владу, вдивляється в кожне обличчя, пробивається в саме серце. Ми відчуваємо її невловиму присутність... Осінь тут, осінь у нас. Може, вона сидить біля тебе на лекції, а може, у затишному кафе п’є з тобою терпку каву, підслуховуючи відверті розмови з одногрупниками, чи плаче і сміється разом з тобою.

Якщо ти побачиш у темному коридорі багряно-золоту тінь, знай, що це Її Величність Осінь, яка кидає невпопад листям, роздмухує спогади й кутає в гарячі обійми.

Напевно, університет завжди асоціюватиметься мені з цією порою, тією, коли студенти повертаються після літа на навчання, а першокурсники вперше заходять у його замислені аудиторії. Він завжди поставатиме в моїй пам’яті овіяним подихом вересневих ранків.

Попереду ще сотні днів, буде ще не одна осінь, приходитиме весна, зима, літо… Але зараз так хочеться зафіксувати в пам’яті ці миті, які ненароком сфотографував жовтень…

2015 рік
Брездень Романна, студентка 202 групи філологічного факультету 

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.