Підсумки зовнішнього незалежного оцінювання 2017 року з української мови та літератури

23 травня стартувала основна сесія ЗНО: завдання та правильні відповіді до сертифікаційної роботи, роз’яснення УЦОЯО щодо деяких питань тесту

Прес-служба Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури узагальнила оперативну інформацію регіональних центрів оцінювання якості освіти. Констатовано, що:

  • участь у тестуванні з навчального предмета «Українська мова та література» взяло 230053 особи, що становить 95,9 % від загальної кількості зареєстрованих. Порівняймо: у 2016 році явка учасників на тестування з цього предмета становила 95,07 %.
  • 36 учасників зовнішнього незалежного оцінювання не змогли потрапити до пункту тестування через запізнення, 58 – через відсутність одного з обов’язкових документів.
  • проведення зовнішнього незалежного оцінювання в пунктах тестування забезпечувало 39817 осіб.
  • за дотриманням процедури зовнішнього незалежного оцінювання спостерігало 567 громадських спостерігачів і 58 представників засобів масової інформації.

Перший день тестування прокоментував директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій: «Під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури було дотримано найважливіших стандартів тестування: забезпечено конфіденційність змісту завдань та створено стандартизовані умови проходження ЗНО для всіх учасників, – повідомив пан Карандій. – На жаль, у кількох пунктах тестування учасники виявили брак друку в сертифікаційних зошитах, коли неможливо було прочитати окреме слово. Дякую персоналу пунктів тестування, який оперативно спрацював, замінивши зошити на якісні (відсутніх учасників). Окрім того, у завданні № 20 зовнішнього незалежного оцінювання з української мови запропоновано два ідентичні варіанти відповіді. Попри те, що правильні відповіді до завдань будуть оприлюднені лише завтра, інформую, що за висновками предметної фахової комісії при Українському центрі оцінювання якості освіти наявність двох ідентичних варіантів у цьому завданні не впливає на вибір правильної відповіді, а отже і на результат учасників. За підсумками зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури до регламентних комісій 9 регіональних центрів оцінювання якості освіти надійшло 12 апеляційних заяв на порушення процедури проведення тестування, половина з них – від учасників, у яких виявлено заборонені засоби зв’язку, пристрої збереження та відтворення інформації тощо. Сьогодні-завтра роботи учасників будуть доставлені до пунктів обробки та перевірки, до 15 червня плануємо оголосити результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури», – поінформував директор центру.

УВАГА!

  • Учасники зовнішнього незалежного оцінювання, які не змогли взяти участь в основній сесії зовнішнього оцінювання з української мови і літератури через причини, які не залежали від їхніх дій і волі, можуть зареєструватися для участі в додатковій сесії. Для цього необхідно протягом 5 робочих днів з урахуванням дня проведення тестування подати до регіонального центру, у якому проходили реєстрацію, документ, що підтверджує причину неучасті в основній сесії та відповідну заяву.
  • Ще один онлайн-курс стане у пригоді випускникам під час підготовки до ЗНО. Інститут модернізації змісту освіти інформує про можливість використання в загальноосвітніх навчальних закладах онлайн-курсу з підготовки до ЗНО з української мови «Лайфхаки з української мови» – його автор І. Г. Хворостяний.
  • Запропонований безкоштовний онлайн-курс створено громадською спілкою «Освіторія» та командою українського освітнього проекту EdEra як сучасний, інтерактивний комплекс, що складається з 5 модулів: 16 тематичних відеолекцій, допоміжних матеріалів переважно у вигляді схем, таблиць, тезових конспектів – інтерактивного підручника, завдань у тестовій формі та відкритих завдань із інтерактивною перевіркою. Автор передбачив також створення слухачем «Аркуша учня» – самостійне структурування, узагальнення та систематизація матеріалу. Частиною практичного втілення набутих навичок є написання власного висловлення.
  • Окрім того, у разі використання курсу «Лайфхаки з української мови» для системної підготовки до ЗНО він стане гарним допоміжним для вчителів, інструментом із виховання в учнів необхідної в XXI столітті навички навчатися вчитися самостійно.
  • Зауважимо, що інтерактивний курс «Лайфхаки з української мови» розміщено відразу на двох онлайн ресурсах:
  • https://courses.ed-era.com/courses/Osvitoria_and_EdEra/lifehacks101/lifehacks101/about
  • http://ilearn.org.ua/course/view.php?id=12
  • Додаток: програма та довідка про онлайн-курс «Лайфхаки з української мови» на 2 арк.

Сертифікаційна робота з української мови і літератури (Зошит № 1)

ЗАВАНТАЖИТИ PDF

Правильні відповіді до завдань сертифікаційної роботи

ЗАВАНТАЖИТИ PDF

Коментарі УЦОЯО на зауваження щодо тесту з української мови

ЗАВАНТАЖИТИ PDF

Сертифікаційна робота з української мови і літератури (додаткова сесія) 

ЗАВАНТАЖИТИ PDF

 

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.