Цьогорічні особливості рейтингового відбору вступників у ВНЗ України

Роби те, що можеш, із тим, що маєш, там, де ти є (Теодор Рузвельт)

 Ось і добігає кінця вступна кампанія – 2017. Настає час прийняття важливого рішення: якому ВНЗ (або спеціальності ) надати перевагу?

Міністерство освіти й науки України пояснило, за яким принципом відбуватиметься рейтинговий відбір вступників у 2017 році (див. http://osvita.ua/vnz/consultations/). Отож до уваги братимуть два чинники:

  • конкурсний бал;
  • визначену абітурієнтом пріоритетність заяв (їх цьогоріч можна було подати – 9 на місця державного та регіонального замовлення не більше ніж на 4 різні спеціальності й необмежену кількість на навчання за контрактом).

Якщо конкурсний бал уже обраховано та оприлюднено на сайтах вишів, то варто зрозуміти механізм застосування чинника пріоритетності, тобто черговості заяв (від одиниці до дев’яти, де цифра 1 є показником найпріоритетнішої заяви), за якою визначається порядок вибору конкурсів у вищих навчальних закладах.

УВАГА!

  • Зазначена вступником пріоритетність заяв не може бути змінена.
  • Пріоритетність застосовується під час зарахування на навчання для здобуття ступеня бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) на основі повної загальної середньої освіти за державним або регіональним замовленням.

Рейтинговий список абітурієнтів формуватимуть за категоріями вступників у такій послідовності:

  • вступники, які мають право на зарахування за результатами співбесіди (тільки на основі повної загальної середньої освіти) – рейтинговий список подають за алфавітом;
  • вступники, які мають право на зарахування за квотами (тільки на основі повної загальної середньої освіти) – рейтинговий список подають за   конкурсним балом (від більшого до меншого);
  • вступники, які мають право на зарахування на загальних умовах – рейтинговий список подають за конкурсним балом (від більшого до меншого).

УВАГА!

  • Кожен вищий навчальний заклад після завершення термінів подання заяв вступників і проведення творчих іспитів формує рейтинговий список абітурієнтів за кожною окремою спеціальністю, що буде автоматично скоригований відповідно до зазначених у заявах пріоритетів.
  • Абітурієнтами, рекомендованими для зарахування на навчання за кошти державного бюджету, стануть вступники, які на підставі сформованого рейтингу потраплять на місця державного замовлення в будь-якому навчальному закладі за будь-якою спеціальністю.
  • При цьому рекомендацію про зарахування абітурієнта на навчання будуть надавати за найвищим пріоритетом, а всі заяви абітурієнта з меншим пріоритетом у такому разі будуть автоматично скасовані, що дасть змогу оновити списки рекомендованих і в такий спосіб уможливить автоматичне потрапляння на бюджетні місця в рейтингових списках абітурієнтів з нижчими балами.
  • Такі автоматичні коригування проводитимуть доти, доки в них буде необхідність, при цьому в абітурієнтів, які після кожного наступного автоматичного коригування списків уперше потраплятимуть на місця державного замовлення, також будуть скасовувати заяви з нижчими пріоритетами.

Якщо абітурієнт потрапив на місце державного замовлення за спеціальністю з меншим пріоритетом, він не втрачатиме місця в рейтингу за спеціальністю з вищим пріоритетом і може потрапити на бюджетну форму навчання на бажану для себе спеціальність за умови автоматичного звільнення місця. У такому разі його заява з меншим пріоритетом також буде анульована, що надасть змогу іншому за списком абітурієнту потрапити в «бюджетний список».

Такі коригування рейтингових списків будуть проводити автоматично до того моменту, поки всі бюджетні місця за всіма спеціальностями в усіх вишах України не будуть заповнені й кожному з абітурієнтів (які матимуть найвищі рейтингові бали) не буде запропоновано тільки одне бюджетне місце з найвищим для нього пріоритетом. Наприклад, якщо абітурієнт рекомендований для зарахування на навчання за кошти державного бюджету на спеціальність за 5-м пріоритетом, то всі його заяви з меншими пріоритетами будуть анульовані. Отже, за автоматичного коригування рейтингових списків абітурієнт може бути рекомендований на навчання за спеціальністю з вищим, 4-м пріоритетом, оскільки зі списків «заберуть» заяви інших абітурієнтів з нижчими для них пріоритетами. У такому разі заява цього абітурієнта з 5-м пріоритетом також буде анульована, адже в процесі автоматичного коригування списків він потрапить на місце державного замовлення в 4-му для себе пріоритеті.

УВАГА!

  • Після зазначеного автоматичного коригування з’явиться кінцевий рейтинговий список, який має бути оприлюднений у кожному вищому навчальному закладі України за кожною спеціальністю не пізніше 12-ї години 1-го серпня 2017 року.
  • Першого серпня абітурієнти з найвищими балами отримають право вступу на бюджет тільки на одну з дев’яти заявлених спеціальностей із найвищим пріоритетом і матимуть час до 12.00 5-го серпня для подання оригіналів документів до вищого навчального закладу, де вони рекомендовані до зарахування.УТОЧНЕННЯ МОНУ від 4 серпня: до 18.00 5-го серпня!!!
  • Абітурієнти, які з будь-яких причин до 12.00 5-го серпня не подадуть оригінали документів до вищого навчального закладу, втрачатимуть право вступу на навчання за кошти державного бюджету. Попри те, вони зберігатимуть право вступу за контрактною формою навчання на будь-яку зі спеціальностей, на яку подавали заяву на початку вступної кампанії.
  • Заява вступника, який не виконав вимог для зарахування за державним замовленням (не подав оригінали документів у визначені строки) анулюють, а його місце нададуть іншому вступнику відповідно до розділу XI Умов прийому до вищих навчальних закладів.
  • Зарахування на бюджетні місця на магістратуру може тривати до 15 вересня 2017 року – строки оприлюднення списків визначає кожен ВНЗ окремо, прописуючи це у Правилах прийому. Так само кожен ВНЗ розміщує на своїй сторінці перелік рекомендованих до зарахування осіб. Також інформація вноситься до ЄДЕБО, після цього вона відображається в системі «Конкурс» на сайті vstup.info. Ці правила не стосуються тих, хто вступає на магістратуру за спеціальністю «Право»УВАГА! Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича приймає оригінали майбутніх  магістрів – до 12:00 6 серпня.
  • Зарахування вступників за державним або регіональним замовленням університети проводять не пізніше 12.00 години 07 серпня.
  • Після зарахування абітурієнтів на бюджет виші розпочнуть зарахування на навчання за кошти фізичних та юридичних осіб (контракт), що відбуватиметься в межах ліцензійного обсягу відповідно до рейтингового бала абітурієнта. Зарахування абітурієнтів на навчання за кошти фізичних та юридичних осіб має відбутися не пізніше 30 вересня 2017 року.

1 СЕРПНЯ: ГАРЯЧІ НОВИНИ!

  • Міністерство освіти і науки України оприлюднить списки вступників, які отримали рекомендації до зарахування на місця державного замовлення, о18:00 1 серпня 2017 року.

    Таке рішення прийнято через звернення приймальних комісій ВНЗ з проханням надати їм додатковий час для завершення перевірки правильності нарахування ними сільського коефіцієнту (СК). Вищим навчальним закладам надано час до 13:00 01 серпня 2017 р. для завершення всіх перевірок та внесення коректних даних в ЄДЕБО.

  • Ураховуючи, що списки вступників, які отримали рекомендації до зарахування на місця державного замовлення, оприлюднять на декілька годин пізніше запланованого часу – о 18.00 – роботу приймальних комісій буде продовжено до 20.00.(Про це йдеться у листі Міністерства освіти і науки України керівникам вищих навчальних закладів від 1 серпня 2017 року).
  • З наступного року, за словами Лілії Гриневич, проводитиметься експеримент для вступу в магістратуру за результатами ЗНО з іноземних мов (або англійської, або німецької, або французької, або іспанської) на  спеціальності галузей знань: «Гуманітарні науки», «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Сфера обслуговування».

3 СЕРПНЯ: ГАРЯЧІ НОВИНИ ЧНУ імені Юрія Федьковича!

Відповідальний секретар приймальної комісії Чернівецького національного університету Тарас Звоздецький повідомив, що в результаті адресного розміщення державного замовлення університет отримав 1013 місць на денну форму навчання та 49 місць – на заочну форму для вступників на основі повної загальної середньої освіти.
Окрім цього, університет отримав 192 місця державного замовлення для вступників на навчання за програмою бакалавра (на основі диплома молодшого спеціаліста) та 786 місць держзамовлення –  для вступників-магістрів.
Станом на ранок 3 серпня майже половина рекомендованих на місця держзамовлення уже подали оригінали документів.

РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО СТАТУСУ ЗАЯВИ «ДОПУЩЕНО ДО КОНКУРСУ»

  • 60 тисяч 928 вступників станом на 02.08.2017 року отримали  рекомендації до зарахування до вишів на місця державного замовлення. Утім, дехто побачив своє прізвище в частині списку з приміткою «Допущено до конкурсу». Що це означає? Міністерство освіти і науки України пояснило наступне: «Якщо після оприлюднення результатів адресного розміщення державного замовлення заява вступника залишилась у статусі «Допущено до конкурсу», це означає, що абітурієнт не отримав рекомендації до зарахування на бюджетні місця. Водночас заяву допущено до участі у конкурсному відборі на навчання у ВНЗ за кошти фізичних та юридичних осіб» (роз'яснення опублікувало Державне підприємство «Інфоресурс» ввечері 01 серпня).
  • Якщо після розподілу бюджетних місць ви виявили розбіжності в розрахунку конкурсного бала або інші помилки, що могли вплинути на формування рейтингового списку та розподіл місць, ви можете звернутися до Міністерства освіти і науки України. Лист з докладним описом проблеми та контактною інформацією потрібно надіслати на скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  На кожне звернення обов’язково буде надано відповідь протягом 24-х годин.

Авторизуйтесь на сайті щоб мати можливість залишити коментар

ORCID: 0000-0002-1858-9269

ORCID (англ. Open Researcher and Contributor ID) — єдиний міжнародний реєстр учених для коректного цитування статей.

Researcher ID: C-2286-2017

ResearcherID – ідентифікатор ученого (дослідника), що дає змогу формувати список власних публікацій.

Google Scholar

Академія Google (англ. Google Scholar) - безкоштовна пошукова система за текстами наукових публікацій.